Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rezort školstva rozdával: Na výskumné granty dal 12 mil. eur

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva vlani podporilo finančnou dotáciou vo výške viac ako 9,3 milióna eur projekty v rámci grantovej schémy VEGA. Takmer 2,5 milióna eur poskytlo prostredníctvom grantového systému KEGA. Ďalšie financie boli vyčlenené cez tzv. všeobecné výzvy prostredníctvom Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV).

Vedecká grantová agentúra - VEGA je inštitucionálnou formou pomoci vedeckovýskumnej činnosti na vysokých školách a v ústavoch SAV v súťažnom prostredí. Na základe hodnotenia odborných komisií a posudkov od externých oponentov tak bolo v minulom roku finančne podporených 560 nových projektov z celkovo 1351 podaných, ako aj pokračujúcich 581 projektov z predchádzajúcich rokov. Grantová agentúra VEGA podporuje projekty základného výskumu s konkrétnymi výstupmi vo forme získania nových poznatkov, ktoré sú publikované v odborných periodikách.

Kultúrna a edukačná grantová agentúra - KEGA vlani poskytovala financie na projekty aplikovaného výskumu v oblasti školstva, pedagogiky a tvorivého a interpretačného umenia. Finančnú podporu získalo 152 nových projektov z verejných vysokých škôl z 568 predložených a tiež 142 už prebiehajúcich projektov. Agentúra KEGA poskytuje dotáciu z inštitucionálnych finančných prostriedkov verejným vysokým školám na projekty aplikovaného výskumu v oblasti školstva, pedagogiky a tvorivého umenia iniciované samotnými riešiteľmi z pracovísk vysokých škôl alebo rezortu školstva v stanovených tematických oblastiach.

"Obidva grantové systémy sú určené na podporu vedeckovýskumnej činnosti a majú efektívny prínos pre spoločenskú i hospodársku prax. Išlo napríklad o štúdium zmien regulácie frekvencie srdca a tlaku u detí s poruchami výživy a príjmu stravy či projekt zameraný na právnu oblasť, ktorého výsledky možno využiť pri sprístupňovaní zvukových a zvukovo-obrazových záznamov z hľadiska ochrany práv duševného vlastníctva," spomenul Kaliňák.

Riešenie zväčša čiastkových problémov výskumu vďaka projektom VEGA je možné posunúť do aplikačnej sféry prostredníctvom projektov APVV. Táto rozpočtová organizácia ministerstva poskytuje prostredníctvom výziev finančné prostriedky na riešenie projektov vo všetkých odboroch vedy a techniky v rámci tzv. všeobecných výziev. Spomedzi 864 projektov, ktoré boli predložené v rámci všeobecnej výzvy vyhlásenej v septembri 2011, podporila agentúra v roku 2012 celkovo 166, a to v celkovej výške 5.369.765 eur. Okrem toho boli v minulom roku vyhlásené aj výzvy v grantovej schéme bilaterálnych projektov, kde žiadatelia predložili spolu 230 projektov, ich hodnotenie ešte nebolo ukončené.

Spomedzi vysokého počtu podporených projektov APVV možno spomenúť napríklad tie, ktoré sa venovali výskumu nových materiálov, skúmaniu besnoty a ďalších chorôb domácich a hospodárskych zvierat či histórii stredovekých miest na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu