Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Most-Híd chce pre deti do 15 rokov na svahu prilby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR za stranu Most-Híd Gábor Gál, Andrej Hrnčiar a František Šebej podali návrh novely zákona o Horskej záchrannej službe, podľa nich by mali mať deti mladšie ako 15 rokov povinnosť používať na lyžiarskej trati ochrannú prilbu.

Dnes to uviedla tlačová tajomníčka Mosta-Híd Zuzana Bačiak Masaryková. Predmetom návrhu zákona je úprava povinnosti osôb na lyžiarskej trati, aby sa správali tak, aby nehrozili svoje zdravie alebo život, ani nikoho iného alebo nespôsobili škodu sebe ani inému.

Za porušenie povinnosti nosiť prilbu by mal podľa poslancov zodpovedať zákonný zástupca alebo fyzická osoba, ktorá sa osobne stará o maloletého. Porušenie by malo byť priestupkom, za ktorý hrozí pokuta. Cieľom návrhu novely zákona o Horskej záchrannej službe je teda zvýšiť bezpečnosť fyzických osôb pri lyžovaní na svahu, a tým aj ochranu ich zdravia a života.

Navrhovanú zmenu považujú predkladatelia za dôležitú, pretože poznatky a skúsenosti ukazujú, že v porovnaní s minulosťou sa podmienky na lyžovanie na svahoch zmenili, obľuba lyžovania a snowboardingu sa stále zvyšuje.

"S rastúcim počtom návštevníkov lyžiarskych tratí sa znižuje aj ich vek a so zimným športom začínajú už malé deti. V súčasnosti sa čoraz častejšie lyžuje aj na technickom snehu," priblížili poslanci. Zmena podmienok spôsobila, že následkom kolízii osôb pri lyžovaní a tiež pádov čoraz viac dochádza k vážnym zdravotným úrazom a najmä poraneniam hlavy.

V záujme zvýšenia bezpečnosti osôb a predovšetkým detí, ochrany ich života a zdravia, je nevyhnutné korigovať správanie sa osôb pri lyžovaní na lyžiarskej trati a platný zákon doplniť o potrebné povinnosti a sankcie za ich porušenie.

Návrh zákona nemá negatívny finančný dopad na štátny rozpočet, rozpočet obcí a vyšších územných celkov. Naopak, možno očakávať nárast príjmu do štátneho rozpočtu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu