Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lajčák: Ohováranie Maďarov nie je riešením, sporné otázky riešime

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bratislava a Budapešť nezametajú sporné otázky pod koberec, iba sa z nich verejne neobviňujú a nevykrikujú do médií. Uviedol to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

"Nie je riešením jazdiť po Európe a ohovárať toho druhého. Cez to všetko sme si prešli a k ničomu to neviedlo," podotkol.

Podľa neho tohtotýždňová návšteva potvrdila obojstrannú filozofiu riešiť celý komplex vzájomných vzťahov dialógom. Ako dodal, panuje zhoda na tom, aby sa v sporných otázkach dospelo k takým záverom, pri ktorých sa budú obe strany cítiť komfortne. K nim patrí napríklad problematika dvojakého občianstva. Lajčák potvrdil, že ďalšie stretnutie slovenských a maďarských právnych expertov na túto tému sa uskutoční na prelome februára a marca.

Na otázku, kedy príde k reálnemu výsledku, reagoval, že nie sú dôležité časové limity, ale nájdenie takého riešenia, ktoré budú obe strany akceptovať. "Je vždy lepšie dlhšie rokovať, ako rozseknúť problém jednorazovým rozhodnutím, ktoré nebude brať ohľad na názory druhej strany," upozornil.

Experti sú v neustálom kontakte aj pri posune sporu o vodné dielo Gabčíkovo-Nagymaros, pričom by sa v krátkom čase malo uskutočniť plenárne zasadnutie. Minister sa spolu so svojím rezortným partnerom Jánosom Martonyim dohodli na obnovení medzivládnych rokovaní. Pripomenul, že v minulosti sa táto otázka stala veľmi politickou a emotívnou, nechcel by preto, aby bola obeťou volebných cyklov. V Maďarsku sú najbližšie parlamentné voľby naplánované na jar budúceho roka. Lajčák si nerobí ilúzie, že pôjde o ľahké a jednoduché diskusie. "Ale diplomacia je o rokovaní o komunikácii. Je preto dôležité, aby sme zase sedeli za rokovacím stolom, hovorili vecne o témach a hľadali východiská," konštatoval.

Návšteva Gašparoviča v Maďarsku bola podľa neho pozitívnym signálom, ktorý potrebujú nielen občania, ale aj širšie medzinárodné spoločenstvo. "Verím, že si začíname zvykať na to, že Slovensko a Maďarsko sú dve zrelé susedné krajiny, ktoré šírku svojich vzťahov vnímajú v celej komplexnosti a nezužujú ju len na otázky, v ktorých sa nezhodujeme. Z tohto hľadiska som s návštevou veľmi spokojný," uzavrel šéf slovenskej diplomacie.

Najvyšší ústavný činiteľ SR zavítal na dvojdňovú návštevu Maďarska po deviatich rokoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu