Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Gašparovič na návšteve u extrémistu: Odporučili mu to Maďari

Vilmos Lázár
Vilmos Lázár (Zdroj: Thomas Mower/Wikimedia)

BRATISLAVA – Prezident Ivan Gašparovič bol počas tohtotýždňovej návštevy Maďarska aj v Jazdeckom parku, ktorý patrí bratom Lázárovcom, rodine známej z maďarského jazdeckého športu. Denník Sme v dnešnom vydaní upozornil, že podnikateľ Vilmos Lázár je však aj čestným predsedom Gójskych motorkárov.

Podľa Sme ide o extrémistickú, antisemitskú a iredentistickú organizáciu. Motorkári organizujú výlety na územia susedných krajín, ktoré v minulosti patrili k Uhorsku. Pravidelne sa podľa Sme zúčastňujú aj na akciách krajnej pravice, napríklad na spomienkach na bývalého maďarského regenta Miklósa Horthyho.
Chrbát ich kožených kabátov zdobí mapa Veľkého Maďarska aj so Slovenskom. V básni na svojom webe píšu, že za maďarskou hranicou je „ulúpená vlasť“. „Príde ešte vzkriesenie, pravda zvíťazí. Trafím domov do svojej krásnej prastarej vlasti“.

Lázár je podľa Sme podnikateľ blízky vládnej strane Fidesz a spolumajiteľ maďarskej obchodnej siete CBA. V Maďarsku už vznikli výzvy na bojkot obchodov pre prepojenie na extrémistov. Prezidentská kancelária neodpovedala na otázku, či vedeli o Lázárových aktivitách. „Prezident republiky bol na prehliadke ukážky v jazdeckom areáli v Gödöllö. Tento program odporučila maďarská strana,“ reagoval hovorca prezidenta Marek Trubač. „Prehliadku konskej šou slovenskej strane odporučil maďarský protokol a nevideli sme preto dôvod nenavštíviť zariadenie niekoľkonásobných majstrov sveta,“ odpovedalo zasa ministerstvo zahraničných vecí. Nepovedalo, či o Lazárovi vopred niečo zisťovali a či na to upozornili prezidenta.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu