Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Smer odmietol opravu zákona o dvojakom občianstve

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Dopady zákona o dvojakom občianstve, ktorý parlament schválil na konci prvej vlády Roberta Fica, sa nezmiernia.

Vládny Smer-SD dnes v parlamente zamietol novelu zákona o štátnom občianstve, v ktorej nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská z dôvodu vyváženosti záujmov navrhovali umožniť slovenským občanom nadobudnúť cudzie štátne občianstvo bez straty štátneho občianstva Slovenskej republiky.

O občianstvo SR by neprišli vtedy, ak by mali na území štátu, ktorého štátne občianstvo nadobudnú, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt a v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva nemali trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.

Osobám, ktoré stratili slovenské štátne občianstvo nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva novela umožňovala opätovné získanie štátneho občianstva Slovenskej republiky jednoduchším spôsobom, bez splnenia podmienok vyžadovaných pri štandardnom postupe.

Podmienkou uplatnenia tohto ustanovenia je, že žiadateľ mal v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva v štáte, kde ho nadobudol, povolený, registrovaný alebo inak evidovaný pobyt najmenej šesť mesiacov, v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva nemal trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a predložil doklady preukazujúce tieto skutočnosti. Lipšic a Žitňanská navrhovali, aby právna norma nadobudla účinnosť 1. januára 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu