Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gašparovič sľubuje, že spoluprácu s Poľskom by mali pocítiť všetci

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA, TASR)

ORAVICE – Symbolickým výstrelom dnes odštartovali v poľskom Koscielisku-Witówe prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a prezident Poľskej republiky Bronislaw Komorowsky V. ročník medzinárodných pretekov v behu na lyžiach Stopa bez hraníc. Víťazov pretekov ocenil v slovenských Oraviciach Gašparovič so Slavomirom Rybickým z kancelárie prezidenta Poľskej republiky a ambasádorkou usporiadania olympijských hier v roku 2022 Jagnou Marčuvajlis Valčak.

Najstaršou účastníčkou medzi 220 pretekármi bola Darina Jarošová (75) z Popradu. "Najprv som si myslela, že je to ľahšia trať ako v Skalke alebo Bystrici. Ale dva zrazy a žľab, čo tam bol, ten bol horší ako v Bystrici. Lyžujem odmalička, teraz podľa voľného času trikrát do týždňa na futbalovom štadióne alebo v lese," povedala po absolvovaní pretekov Jarošová.

Neformálne stretnutie prezidentov na slovensko-poľskom pomedzí na hornej Orave symbolizuje podľa Gašparoviča spolupráca s určitým výsledkom. "Chceli by sme prispieť k tomu, aby občania obidvoch štátov pocítili, že im prezidenti pomohli pri budovaní infraštruktúry, ale aj pri budovaní nových tradícií spolupráce v oblasti kultúry a športu. Myslím si, že tento kraj si zasluhuje, aby sme mu zo strany vládnych činiteľov venovali väčšiu pozornosť," povedal slovenský prezident.

Spoločná účasť prezidentov na cezhraničných pretekoch je podľa Komorowského veľmi dobrým signálom o ich spolupráci do budúcnosti. "Chcem sa poďakovať prezidentovi Gašparovičovi za pozvanie do Oravíc. Je to už druhýkrát, a to je zdôraznenie, že vzťahy medzi nami sú veľmi dôležitou záležitosťou. Rozumieme dôležitosti európskych záležitostí, ale zároveň si uvedomujeme, že dobré susedské vzťahy si tiež vyžadujú osobitné stretnutia. Musíme ukázať Slovákom, Poliakom, ale aj ostatným národom, že vieme využiť skvelé podmienky, ktoré nám poskytujú naše veľkolepé Tatry," dodal Komorowsky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu