Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gašparovič podal v kauze Čentéš ďalšiu námietku: Sudcovia sú vraj zaujatí!

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident Ivan Gašparovič podal námietku proti ďalším sudcom, ktorí by mali rozhodovať o kauze nevymenovania Jozefa Čentéša. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Sme.

 "Ešte 14. februára podal námietku zaujatosti proti senátu v zložení Lajos Mészáros, Juraj Horváth, Sergej Kohut, ktorí mali rozhodovať o jeho námietke proti sudcom Jánovi Lubymu a Ladislavovi Oroszovi," uvádza denník s dodatkom, že dôvody podania námietky prezidentov hovorca Marek Trubač nezverejnil.

Plénum Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky začiatkom februára rozhodlo v zmysle Rozvrhu práce na rok 2012 o zložení senátu, ktorý bude rozhodovať o námietke predpojatosti prezidenta Slovenskej republiky voči dvom sudcom ÚS v súvislosti so sťažnosťou prokurátora Jozefa Čentéša. Hovorkyňa ÚS Anna Pančurová 6. februára uviedla, že o námietke predpojatosti proti sudcom Jánovi Lubymu a Ladislavovi Oroszovi bude rozhodovať senát v zložení Lajos Mészáros – predseda senátu a sudcovia Sergej Kohut a Juraj Horváth.

Sťažnosť Jozefa Čentéša bola ÚS doručená 3. januára. Čentéš ňou namietal porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti prezidentom Slovenskej republiky, ktorá obsahovala aj návrh na nariadenie dočasného opatrenia, ktoré by malo zabrániť voľbe nového generálneho prokurátora (GP) SR.

Čentéš sa rozhodol podať sťažnosť na ÚS, pretože dôvody odmietnutia jeho vymenovania do funkcie GP, ktoré začiatkom roka oznámil prezident SR Ivan Gašparovič, podľa jeho názoru nespĺňajú kritériá stanovené v uznesení pléna ÚS z konca októbra minulého roka. "Podľa tohto uznesenia prezident môže odmietnuť moje vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora iba z takých dôvodov, ktoré sa musia vzťahovať na moju osobu, teda nie na proces voľby. Dôvody musia byť natoľko závažné, že dôvodne spochybňujú moju schopnosť vykonávať funkciu generálneho prokurátora SR. Takéto dôvody nesmú byť svojvoľné," uviedol v januári Čentéš.

Dňa 9. januára bola táto sťažnosť na neverejnom zasadnutí pléna ústavného súdu náhodným výberom pridelená sudcovi spravodajcovi Petrovi Brňákovi, členovi I. senátu, ktorý pracuje v zložení Marianna Mochnáčová, predsedníčka a sudcovia Peter Brňák a Milan Ľalík. Ešte v ten istý deň bola ústavnému súdu doručená Čentéšova námietka predpojatosti proti dvom sudcom I. senátu Petrovi Brňákovi a Milanovi Ľalíkovi, ktorí mali rozhodovať o predmetnej sťažnosti.

Dňa 24. januára rozhodol II. senát ústavného súdu v zložení Lajos Mészáros, predseda senátu a sudcovia Juraj Horváth a Sergej Kohut, ktorému bola námietka v zmysle Rozvrhu práce Ústavného súdu pridelená, o tejto námietke predpojatosti Jozefa Čentéša tak, že sudcovia Peter Brňák a Milan Ľalík boli vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie v tomto konaní a rozhodovať mal senát v zložení Marianna Mochnáčová – predsedníčka senátu a sudcovia Ján Luby a Ladislav Orosz.

ÚS teraz musí rozhodnúť najskôr o námietke predpojatosti prezidenta SR, až potom môže rozhodnúť o navrhovanom dočasnom opatrení, aby NR SR neuskutočnila voľbu GP a aj o sťažnosti Jozefa Čentéša o nevymenovaní do funkcie GP. Smer-SD podľa denníka Sme neplánuje voliť nového kandidáta na GP, kým ÚS neposúdi Čentéšovu žiadosť o predbežné opatrenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu