Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pollák útoky od SaS nestrpí: Prekrývajú svoju dvojročnú neschopnosť!

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák považuje vyjadrenia poslancov NR SR Daniela Krajcera a Lucie Nicholsonovej (obaja SaS) o tom, že jeho rómska reforma je ako Yeti, keďže ju ešte nikto nevidel, za úbohé a skreslené.

 "Strana Sloboda a Solidarita mala príležitosť počas dvoch rokov, keď bola vo vláde, presadiť potrebné opatrenia. Vlastnú neschopnosť sa snažia prekryť útokmi na moje štvormesačné pôsobenie na pozícii splnomocnenca," píše vo svojom stanovisku Pollák.

Dvojročné pôsobenie SaS vo vláde v súvislosti s témou rómskych komunít hodnotí ako bezvýsledné. "Yeti" boli podľa neho e-pay karty alebo zámer zákona o sociálne vylúčených komunitách. Pollák ďalej tvrdí, že Jozef Mihál a Lucia Nicholsonová boli vo vedení rezortu, ktorý mal inštitucionálnu zodpovednosť za rómsku problematiku. Počas ich vedenia sa nepodarilo využiť financie zo štrukturálnych fondov EÚ určené na riešenie problémov marginalizovaných komunít na roky 2007 až 2013 dostatočne efektívne, vracia kritiku Pollák. "Musím konštatovať, že aj ich pričinením nemožno prezentovať pozitívne výsledky v tejto téme," napísal vo svojom stanovisku splnomocnenec.

Jednotlivé opatrenia reformy Správna cesta sú pripravené a časť z nich týkajúca sa školstva a vymožiteľnosti práva prezentoval spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom minulú jeseň. Pollák verejnosti odkázal, že na rómskej reforme sa pracuje každý deň. Predtým než budeme medializovať ďalšie oblasti reformy, ich chceme prediskutovať s príslušnými rezortmi. Nasledovať by mala oblasť zamestnanosti a sociálnych vecí. Ako prvé predstavia autori reformy zmeny zákonov v oblasti vymožiteľnosti práva na nasledujúcej parlamentnej schôdzi.

To, že rómska reforma pripomína Yetiho, povedal Krajcer vo štvrtok 14. februára. „Tiež sa o nej hovorí, ale nikto ju nevidel,“ povedal na tlačovej besede Krajcer s tým, že nie sú k dispozícii žiadne návrhy, zákony, žiadne opatrenia. „Druhá výhovorka je absurdnejšia. Spolu s Igorom Matovičom zisťujú, pod ktorý rezort úrad splnomocnenca patrí. Či pod rezort vnútra alebo sociálnych vecí. Teraz údajne zistili, že hlavná časť prostriedkov má plynúť z európskeho sociálneho fondu. Keby pozornejšie vnímal naše aktivity, my sme reálne spustili projekt pre nezamestnaných na obnovu hradov a peniaze sme získali práve z tohto fondu. Považujeme to za výhovorky a celú rómsku reformu za Yetiho,“ vyhlásil Krajcer. Podľa Lucie Nicholsonovej Yeti aspoň raz za čas za sebou necháva stopy, ale rómska reforma sa nerobí a nevie, akým spôsobom ju vystopovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu