Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nešťastní Rómovia: Pohrebisko v Humennom stále nie je oficiálnym cintorínom

Michal Kašo má na tomto miesto pochovanú veľkú časť rodiny
Michal Kašo má na tomto miesto pochovanú veľkú časť rodiny (Zdroj: TASR)

HUMENNÉ - Jediné rómske pohrebisko na Slovensku a možno aj v celej Európe, ktoré sa nachádza na Podskalke v Humennom, je aj po 100 rokoch jeho existencie naďalej neoficiálnym cintorínom. Samospráva mesta začala podnikať pred časom prvé kroky k jeho postupnej legalizácii.

"Môj otec bol ročník 1917, no a už jeho rodičia tu boli pochovaní. Je to už viac ako 100 rokov, čo sa tu pochováva," uviedol na margo histórie rómskeho pohrebiska na Podskalke miestny dôchodca Michal Kašo.

Na cintoríne za osadou sa podľa jeho slov pochováva nepretržite aj v súčasnosti, a to bez tohto, aby mal oficiálneho správcu pod hlavičkou mesta či súkromného pohrebníctva. Rómovia si teda realizujú všetko potrebné vo vlastnej réžii. "Máme medzi nami skupinu ľudí, ktorí vedia dať do poriadku zosnulých, vykopať či upraviť hroby. Pri obradoch, samozrejme, spolupracujeme s kňazmi," poznamenal Kašo.

Vlastníkom pozemku pod pohrebiskom na Podskalke je Pozemkové spoločenstvo Humenné. Radnica si od neho nedávno po niekoľkoročných rokovaniach spomínanú nehnuteľnosť za účelom postupnej legalizácie tamojšieho cintorína, ako aj jeho plánovanej rekonštrukcie, prenajala na dobu neurčitú.

"Mesto čaká na vhodné výzvy, cez ktoré by plánované úpravy mohlo financovať. Všetky náležitosti ohľadom hrobových miest bude riešiť projektová dokumentácia," informovala Michala Macková z tlačového referátu humenskej radnice s tým, že súčasťou zámeru mesta  je aj výstavba Domu smútku na Podskalke, pri ktorej by mali asistovať aj rómski remeselníci. Termíny na realizáciu jednotlivých prác však Macková nekonkretizovala.

"Dom smútku by bol dobrá vec," myslí si Kašo. Časť miestnych rodín býva podľa jeho slov v bytovkách. So zosnulými sa preto zvyknú lúčiť v domácom prostredí. Ide pritom často o priestory, ktoré obývajú mnohopočetné rodiny. "Celý smútočný obrad sa potom koná vonku, keď je zlé počasie, nie je to príjemné," podotkol spomínaný dôchodca, podľa ktorého by sa mala legalizácia cintorína na Podskalke a výstavba domu smútku dotiahnuť do konca čo najskôr. "Pochovávanie tu nie je len sporadickou záležitosťou, je to zároveň citlivá vec. Pred poslednými Vianocami sme tu mali dokonca až štyri pohreby za jeden týždeň."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu