Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EÚ chce sprísniť tresty za falšovanie peňazí, za mreže aspoň na 6 mesiacov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska komisia stupňuje úsilie v boji proti falšovaniu eurobankoviek a mincí. Vážne prípady falšovania navrhuje trestať minimálne šesťmesačným väzením a zrýchliť sa má aj stiahnutie falošných peňazí z obehu.

"Musíme zaručiť, že zločin sa nebude vyplácať," uviedol v utorok európsky komisár pre dane, colnú úniu, audit a boj proti podvodom Algirdas Šemeta. "Harmonizácia prístupu k sankciám a zlepšenie cezhraničnej spolupráce nám pomôžu tvrdo zakročiť proti falšovateľom meny," dodal komisár vo vyhlásení.

Legislatíva, ktorú musia schváliť členské štáty EÚ, počíta so zavedením jednotných trestov za výrobu a distribúciu falšovaných peňazí. Existujúce pravidlá sa v rámci európskej dvadsaťsedmičky výrazne líšia. Ani minimálne sankcie sankcie za distribúciu falošných peňazí nepoznajú v Rakúsku a Bulharsku, kým v Litve a Írsku môžu falšovatelia vyviaznuť s pokutou.

V druhom polroku vlaňajška úrady stiahli z obehu 280 tis. sfalšovaných eurobankoviek. Podľa údajov Európskej centrálnej banky (ECB) sa najčastejšie falšujú 20 a 50-eurové bankovky, keď na päť sfalšovaných bankoviek pripadali zhruba štyri v týchto nominálnych hodnotách.

Spoločnú menu používa 330 mil. obyvateľov v 17-člennej eurozóne. Euro zároveň funguje ako legálne platidlo v niekoľkých ďalších krajinách mimo menovej únie vrátane Čiernej Hory a Kosova. Na celom svete je v obehu 913 mld. eur v bankovkách a 16 mld. eur v minciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu