Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kukan: Funkcia šéfky európskej diplomacie Catherine Ashton nesadla

Catherine Ashton
Catherine Ashton (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Funkcia vysokej predstaviteľky Európskej únie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej nesadla. Myslí si to europoslanec za SDKÚ-DS Eduard Kukan.

Ako pripomenul, išlo o kompromisný návrh. Predtým sa dlho hovorilo o bývalom britskom premiérovi Tonym Blairovi. "Výber padol na ňu. A treba objektívne povedať, že na túto pozíciu nastupovala nepripravená, keďže to nikdy predtým nerobila," konštatoval.

Podľa neho síce za štyri roky robila, čo mohla, ale veľmi dlho jej trvalo, kým sa vžila do situácie a zvládla celú tú veľmi zložitú citlivú problematiku. "Učila sa pomaly a keby sa nepodarilo dosiahnuť dohodu medzi Belehradom a Prištinou, tak by jej hodnotenie bolo ešte horšie," poznamenal Kukan. K uzavretiu dohody medzi Srbskom a Kosovom sa dospelo po niekoľkých kolách rokovaniach sprostredkovaných európskou zahraničnou službou a Ashtonovou.

Pri jej začiatkoch sa jej snažili pomáhať aj členovia Výboru pre zahraničné veci, avšak ako poznamenal Kukan, na poste šéfa európskej diplomacie by mala byť dynamickejšia a nie pohodlná osoba. Poukázal na to, že z tejto funkcie vyplýva aj časté cestovanie, pričom v prípade nejakej konfliktnej situácie, treba ísť priamo do daného regiónu. "Jej táto funkcia nesadla," zhodnotil.

"Keď sme sa s ňou stretávali a debatovali, veľmi často nám vysvetľovala, že nemôže nič robiť, lebo nemá súhlas všetkých členských štátov. Odpovedali sme jej, že práve ona je na to, aby ten súhlas získavala. Mala navrhovať a presvedčovať ostatných a nie čakať na nejakú dohodu," podotkol s tým, že ďalšou z negatívnych charakteristík jej pôsobenia bol málo tvorivý iniciatívny prístup.

"Je necelý rok do ukončenia jej funkcie, takže sa to prežije. Ale vysvedčenie, ktoré dostane úplne na konci, bude zlé. Možno sčasti to nebola jej vina, ale tú zodpovednosť prijala, takže v tomto netreba robiť nejaké úľavy," dodal.

Ashtonovú na jar kritizoval zahraničný výbor Európskeho parlamentu aj za to, že sa jej nepodarilo skoordinovať názory členských štátov, takže únia nebola schopná jednotne sa vyjadriť k žiadnej z kľúčových otázok zahraničnej politiky. Podľa neho nepriniesla do tejto oblasti širšiu víziu a ani netvorila jej agendu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu