Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Matovičovci: Nemyslíme si, že by sme mali vrátiť peniaze za voľby

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) si nemyslia, že by hnutie malo vrátiť do rozpočtu peniaze, ktoré získalo za voľby. Tie majú slúžiť na financovanie strany a jej štruktúr, ktoré OĽaNO nemá. Obyčajní poukazujú na to, že iné politické strany peniaze vrátiť neplánujú. Ak by to ale urobili, obyčajní by sa pridali.

Líder Igor Matovič neraz vyhlásil, že strany, ktoré dostali peniaze za voľby aj v minulom období, ktoré trvalo len rok a pol, by mali vrátiť prostriedky do štátneho rozpočtu. Zároveň tvrdí, že keby strany nedostávali peniaze zo štátneho, pomohlo by to rozpočtu. S tým súhlasia aj členovia klubu OĽaNO. Nazdávajú sa však, že pokiaľ sa peňazí nevzdajú aj iné politické strany, OĽaNO by bolo v nevýhode, ak by tak urobilo ako jediné.

 "Neviem, či by sme to mali urobiť. Mala by na tom byť široká zhoda. Naše hnutie by bolo v nevýhode, keby sme vrátili peniaze len my a ostatné strany by si ich nechali," povedala podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (OĽaNO). Podobný názor má aj jej kolegyňa Eva Horváthová, ktorá zdôraznila, že OĽaNO veľa nemíňa a o výdavkoch obyčajní hlasujú.

Mikuláš Huba nevylučuje, že by OĽaNO mali ísť príkladom, avšak preferuje systémové riešenie. Poukazuje zároveň, že rozpočtu by viac ako peniaze od ktorejkoľvek opozičnej strany pomohlo, keby prostriedky za voľby vrátil Smer-SD.

Miroslav Kadúc poznamenal, že obyčajní idú príkladom aj Matovičovou novelou, v ktorej líder OĽaNO navrhuje zrušiť financovanie politických strán a hnutí zo štátneho rozpočtu a tiež zakázať viesť kampaň parlamentným stranám. "Kampaňovať" by mohli len nové strany. Kadúc uviedol, že ak by prešiel zákaz viesť kampaň pre parlamentné subjekty, vie si predstaviť, že "za určitých podmienok by sa OĽaNO vzdalo peňazí za voľby". A to aj v bez toho, aby tak urobili aj ostatné politické strany.

Matovič uvádza, že jeho novela zákona bude mať pozitívny vplyv na štátny rozpočet a na rozpočet verejnej správy. Upozorňuje, že len v aktuálnom šiestom volebnom období Národnej rady SR vyplatí štát politickým stranám približne 48 miliónov eur. Poukazuje na to, že časť prostriedkov bola politickým stranám už vyplatená, preto návrh zákona upravuje otázku nároku politických strán na pomernú časť príspevku na činnosť a príspevku na mandát za rok 2013. Ich nevyplatením by sa podľa Matoviča mohli v tomto volebnom období ušetriť finančné prostriedky vo výške približne 21 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu