Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Huba nechce plytvať verejnými zdrojmi: Treba najprv zodpovedať otázky!

Mikuláš Huba
Mikuláš Huba

BRATISLAVA - Poslanec OĽaNO Mikuláš Huba sa interpeláciou obrátil na troch členov vlády, aby vysvetlili svoje vyhlásenia v súvislosti s deklarovaným zámerom uchádzať sa o zorganizovanie zimných olympijských hier v roku 2022. V interpelácií na ministra životného prostredia Petra Žigu poslanec Huba pripomína, že si od ministra vyžiadal správu o analýzach environmentálno-ekologických aspektov Zimných olympijských hier 2022 a ich zosúladení so zákonom o ochrane prírody a krajiny, zákonom o vodách, zákonom o ovzduší a ďalšími zákonmi.

Minister mu však odkázal, že takéto analýzy sú údajne predčasné. „Ide podľa nás o nedorozumenie, lebo otázku uskutočniteľnosti ZOH na Slovensku vo vzťahu k chránenej prírode treba zodpovedať skôr, než prípadnú prihlášku vôbec predložíme. Bolo by plytvaním verejných a súkromných finančných prostriedkov, keby sa takéto zámery či projekty vypracovali a až následne by sa zistilo, že z rôznych dôvodov ZOH na Slovensku nemožno uskutočniť. Navyše, uplynulé desaťročie prinieslo nespočetné množstvo dôkazov, ako bezohľadne pristupujú niektorí developeri k tatranskej prírode a ako pri tom zlyháva aj inštitút EIA a dotknutá verejná správa,“ tvrdí Huba vo svojej interpelácií.

Ministra životného prostredia sa zároveň pýta, ako chce envirorezort a Štátna ochrana prírody reagovať na zjavný nesúlad zámeru usporiadania zimnej olympiády v regióne Tatier so znením zákona o ochrane prírody a krajiny, podľa ktorého má byť na území národných parkov ochrana prírody nadradená nad ostatné aktivity. "Ak štúdia uskutočniteľnosti ZOH 2022 z ekologických a environmentálnych aspektov a následné analýzy jasne preukážu, že ZOH v regióne Tatier sa nedajú uskutočniť bez neprípustných devastačných dopadov na prírodu národných parkov a krajinu ich ochranných pásiem, bude MŽP SR vetovať kandidatúru Slovenska na ZOH 2022?" pýta sa Žigu Huba.

Poslanec obyčajných ľudí sa s interpeláciou obrátil aj na predsedu vlády Roberta Fica. Zaujíma ho, či je vyhlásenie, v ktorom premiér jednoznačne deklaruje zámer kandidovať na usporiadanie ZOH, v súlade s kompetenciami predsedu vlády SR. „Neviem, či si to uvedomujete, ale prípadná kandidatúra na ZOH 2022 z hľadiska ekonomického a rozvojového, ale ešte viac ekologicko-environmentálneho, predstavuje rozhodnutie ďaleko presahujúce horizont mandátu akejkoľvek vlády či parlamentu,“ odkázal premiérovi poslanec Huba. Premiéra Fica sa zároveň pýta, či podobne plánuje postupovať aj v budúcnosti, napríklad s projektom širokorozchodnej železnice naprieč Slovenskom, výstavbou nového ropovodu, ťažbou uránu v lokalite Jahodná nad Košicami, ťažbou zlata kyanidovou metódou v blízkosti Detvy či Kremnice a ďalšími diskutovanými investičnými

V tretej interpelácií sa poslanec Huba obracia na ministra financií Petra Kažimíra. Žiada od neho výsledky štúdie ekonomickej uskutočniteľnosti, návratnosti vložených investícií a dlhodobej ekonomickej udržateľnosti celého projektu ZOH 2022. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu