Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Matovičov Kadúc: Moc patrí do rúk obyvateľom, nie politikom!

Miroslav Kadúc
Miroslav Kadúc (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Miroslav Kadúc spolu so svojimi opozičnými kolegami Janou Žitňanskou a Martinom Poliačikom chcú umožniť ľuďom rozhodovať o veciach verejných, inak ako len prostredníctvom svojich volených zástupcov.

Predkladatelia sú presvedčení, že moc rozhodovať nepatrí len poslancom, či vláde, ale aj občanom. Trojica opozičných poslancov vo svojom návrhu chce radikálne zjemniť podmienky výkonu práva lokálneho referenda, a to tak zrušením kvóra potrebného pre jeho platnosť, ako aj počtom potrebných podpisom pre vyhlásenie referenda. Občanom obcí, miest, a tiež VÚC sa umožní zúčastňovať sa na správe vecí verejných priamo tak, ako to Ústava predpokladá.

"Dôvera v politikov je dramaticky nízka a stále sa znižuje. Podľa aktuálnych analýz sa znižuje aj kvalita demokracie. Preto je účelom tohto návrhu reálne zverejnenie právomoci do rúk obyvateľom, tam kam patrí," vysvetlil poslanec Miroslav Kadúc.

Predložením návrhu poslanec Kadúc dodržuje svoj predvolebný sľub a už druhou podstatnou zmenou (prvou bol návrh zmeny Ústavy, ktorým sa mali upraviť podmienky referenda na celoštátnej úrovni) navrhuje zavedenie inštitútov priamej demokracie, podobne ako to je vo Švajčiarsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu