Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

OĽaNO: Prezidentovi chcú určiť, dokedy má vymenovať šéfa GP

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Miroslav Kadúc a Igor Matovič navrhujú zaviesť prezidentovi SR 60-dňovú lehotu na vymenovanie zvolených kandidátov do funkcie generálneho prokurátora, sudcu, predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu SR. Pokiaľ hlava štátu zvolených kandidátov do 60 dní nevymenuje, po tejto lehote sa už majú považovať za vymenovaných.

Počítajú s tým novely ústavy a zákona o prokuratúre z dielne Kadúca a Matoviča. Parlament má o nich rokovať na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára. Poslanci OĽaNO chcú zmenami zabrániť podľa vlastných slov tomu, aby sa mohol prezident v budúcnosti napríklad pri voľbe generálneho prokurátora vykrúcať tak, ako to robí dnes.

"Následkom prijatia predkladanej úpravy bude, že vymenovanie osoby do funkcie generálneho prokurátora, sudcu, predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky nebude môcť podliehať nerelevantnému odďaľovaniu rozhodnutia tak, ako sa javilo napríklad pri osobe navrhnutej na vymenovanie za generálneho prokurátora," vysvetlili opoziční poslanci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu