Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matovič pláva proti prúdu: Návrh na Gašparovičovu obžalobu nepodpíše!

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič a asi polovica poslancov tohto klubu nepodpíšu opozičný návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča pre nevymenovanie Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

Hoci je Matovič presvedčený, že prezident klamal v časti svojho odôvodnenia, v ktorej spomínal jeho meno, výhrady má aj voči obžalobe. "Nie sme ovce, ktoré by silou-mocou chceli mať jednotný názor a je veľký problém preukázať úmyselné konanie prezidenta. Aj renomovaní ústavní právnici nie sú v tomto názore jednotní. A druhý moment je aj to, že viem, že v podstate zo strany predkladateľov ide skôr o taký marketingový nástroj a ja som neprišiel do parlamentu politikárčiť," podotkol Matovič. Efektívnejšie riešenie podľa neho ponúka malá novela ústavy, ktorou OĽaNO navrhuje stanoviť prezidentovi 60-dňovú lehotu na vymenovanie zvolených kandidátov do funkcie generálneho prokurátora, sudcu, predsedu a podpredsedu Najvyššieho súdu SR.

Opozičný návrh na obžalobu prezidenta má v súčasnosti takmer 18 strán. Podľa poslanca Martina Poliačika (SaS) by sa mali v priebehu dnešného dňa do neho zapracovať pripomienky opozičných partnerov, v ktorých ide najmä o technické a terminologické úpravy obžaloby. Stredu (16.1.) by už mali opozičné strany pristúpiť k podpisovaniu návrhu.

Podľa Poliačika obžaloba spĺňa podmienku, ktorou je dokázanie skutočnosti, že prezident porušil ústavu úmyselne. "Dopodrobna spomíname napríklad výroky pána prezidenta alebo prezidentskej kancelárie v priebehu času, z ktorých sa dá dôvodiť, že si bol prezident celý čas vedomý limitov, ktoré mu dáva ústava. Tak sa nedá povedať, že by konal z nevedomosti. Skôr tam bol úmysel konať mimo toho, čo je napísané v ústave a v rozhodnutí Ústavného súdu," priblížil Poliačik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu