Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Matovič so zrušením financovania strán zo štátneho zrejme neuspeje

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh lídra OĽaNO Igora Matoviča zrušiť financovanie politických strán a hnutí zo štátneho rozpočtu a parlamentným stranám zakázať viesť volebnú kampaň v parlamente zrejme neuspeje.

Nepozdáva sa tak opozičným predstaviteľom, ako aj Smeru-SD. "Je to zásadný zásah do zaužívaného systému, ktorý pán Matovič nekonzultoval. Nevidím dôvod na podporu. Bez širokej konzultácie s parlamentnými stranami nemá návrh šancu na úspech," povedala predsedníčka klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Novelu zákona o politických stranách a hnutiach považuje za Matovičovu populistickú formu zviditeľniť sa.

Podobný názor má šéf klubu SaS Juraj Miškov. "Vnímam to ako ďalší z Matovičových populisticko-utopistických návrhov," komentoval. Liberáli o návrhu ešte v klube nehovorili, Miškov však nepredpokladá, "že by sa klub uzniesol na podpore takéhoto nezmyslu". O podpore návrhu nehovoril zatiaľ ani klub SDKÚ-DS. Jeho šéfka Lucia Žitňanská sa k nemu vyjadriť nechce. Podobne je na tom predseda klubu Mostu-Híd László Solymos. "Nebudem komentovať Matovičove excesy, ktoré sú mimo reality," povedal s tým, že bugárovci návrh zrejme nepodporia. Podpredseda KDH Pavol Abrhan vidí za Matovičovou iniciatívou klesajúce preferencie OĽaNO. O návrhu ešte klub KDH nehovoril.

Matovič navrhuje zrušenie financovania strán zo štátneho aj zákaz parlamentným stranám viesť kampaň. Tieto subjekty by sa však mohli zúčastňovať bezplatných diskusných relácií v médiách. Nové politické strany by "kampaňovať" mohli. Národná rada SR by o návrhu mala rokovať na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára.

 "Cieľom predloženého návrhu zákona je zjednodušiť vstup nových politických strán do Národnej rady SR a súčasne podnietiť politické strany, ktoré už mandát v NR SR majú, na aktívnejší výkon politiky a presadzovanie verejného záujmu počas celého volebného obdobia, nielen v čase pred voľbami do NR SR," píše Matovič vo svojom návrhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu