Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pollák odcestuje do USA, rómsku reformu to však neovplyvní

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO) odcestuje v pondelok (14.1.) na pracovnú cestu do USA, z ktorej sa vráti 2. februára. V Spojených štátoch sa má spoločne s ďalšími odborníkmi zúčastniť projektu 'Využitie médií, vlády, a občianskej spoločnosti na obhajobu práv menšín a boj proti negatívnym stereotypom'. Informoval o tom dnes rezort vnútra s tým, že jeho neprítomnosť prácu na takzvanej rómskej reforme neovplyvní.

"Na konkrétnej podobe reformy v oblasti sociálneho systému pracujú odborníci Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Krátkodobá neprítomnosť splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka nespomalí priebeh prípravy reformy a ani nezníži efektivitu aktivít súvisiacich s realizáciou reformy," uviedla Michaela Paulenová z Komunikačného odboru rezortu vnútra.
      
Program pracovnej cesty Polláka by mal byť podľa nej zameraný predovšetkým na oboznámenie sa s ďalšími prístupmi v oblasti začleňovania menšín do spoločnosti. Cieľom cesty by tiež malo byť nadviazanie kontaktov s potenciálnymi partnermi, ktorí by mohli perspektívne participovať na financovaní niektorých opatrení rómskej reformy.
      
Tú pripravuje expertný tím, ktorého súčasťou je okrem Polláka napríklad aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) či predseda opozičného OĽaNO Igor Matovič. Celkom by mala reforma zahŕňať asi stovku konkrétnych opatrení, ktoré majú zlepšiť postavenie rómskej menšiny na Slovensku a jej vzťahy s majoritným obyvateľstvom. Ich prezentáciu naplánovali autori pôvodne do šiestich častí, ktoré chceli predstaviť najskôr do konca novembra, neskôr do konca roka. Doposiaľ však odzneli iba opatrenia z oblasti školstva a vymožiteľnosti práva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu