Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rómovia pripravujú vlastnú reformu, čoskoro ju predložia vláde

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku vzniká ďalšia stratégia, ktorej ambíciou je vyriešiť problémy občanov rómskej národnostnej menšiny na Slovensku. Autormi alternatívnej reformy sú členovia Strany rómskej únie. Nazvali ju "Inovatívny model rozvoja rómskej komunity" a vládnym členom ju chcú predložiť už tento mesiac.

Pilotným modelom chcú autori dosiahnuť komplexný rozvoj komunít. Robiť tak chcú aj na základe zákona o regionálnom rozvoji. Ako informuje šéf strany František Tanko, spolupôsobením subsystémov ako vzdelávanie, zamestnanosť, sociálna a zdravotná starostlivosť, bývanie, bezpečnosť, dodržiavanie ľudských práv a legislatívy sa má vo vybranej modelovej lokalite, osídlenej rómskou aj majoritnou komunitou, vytvoriť priestor pre legalizáciu segregovaných rómskych osád.

Rómovia sú presvedčení, že spolupráca s obcami, vybranými partnermi, so štátnou a verejnou správou, cirkvou, mimovládnymi organizáciami, zahraničnými subjektmi povedie k takému smerovaniu života rómskej národnostnej menšiny, ktorý je v súlade s ekonomickými a sociálnymi záujmami všetkých občanov a zároveň v súlade s prijatými koncepciami štátu.

Projektom sa podľa Tanka naplnia viaceré záväzky SR vyplývajúce z európskych a národných dokumentov, zameraných na integráciu Rómov, napríklad uznesenie Európskeho parlamentu o stratégii EÚ v oblasti začleňovania Rómov, Stratégia Európa 2020, Dekáda začleňovania rómskej populácie 2005 - 2015, ale aj ústavný zákon č. 23, z r. 1991, ktorým sa uvádza Listina základných práv a slobôd, ako aj Ústava Slovenskej republiky, schválená v roku 1992, vo svojom štvrtom oddiele Práva národnostných menšín a etnických skupín, zaručujúc právo na vzdelanie v materinskom jazyku, rozvoj identity aj Rómom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu