Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gašparovič: Čentéš v Štrasburgu nepochodí, nie je to téma pre európsky súd

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nevymenovaný kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš nemá šancu uspieť na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Povedal to dnes prezident SR Ivan Gašparovič.

Čentéš v rozhovore pre denník Sme minulý týždeň uviedol, že nevylučuje možnosť obrátiť sa na Štrasburg. V stredu 2. januára podal na Ústavný súd SR sťažnosť spolu so žiadosťou o dočasné opatrenie, aby súd pozastavil rozhodnutie prezidenta nemenovať ho a rozhodnutie o novej voľbe kandidáta na funkciu generálneho prokurátora. Na európsky súd by sa možno obrátil, ak by neuspel na Slovensku. "Štrasburg sa o tom nebude ani rozprávať, o tom som presvedčený. Toto je téma nie pre európsky súd," vyhlásil Gašparovič. "Ja som rozhodol tak, ako som rozhodol a som presvedčený, že som rozhodol absolútne korektne, zo svojho vlastného presvedčenia. Tie skutočnosti, ktoré opisujem, sú holá realita," povedal prezident.

Snaha opozície zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej by prezident Ivan Gašparovič vysvetlil svoje dôvody pre nevymenovanie Jozefa Čentéša, je podľa hlavy štátu komická. Médiám dnes povedal, že všetko, čo do odôvodnenia napísal, je realita podložená rozhodnutím Ústavného súdu SR. "Rozhodol som ústavne, takže to považujem za niečo, čo opozícia potrebuje, pretože nemá tému sociálnu, nemá tému hospodársku," vyhlásil prezident.

Na podaní návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej má prezident Gašparovič vysvetliť svoje rozhodnutie nevymenovať na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, sa v pondelok večer dohodli štyri opozičné strany - KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS. Ako povedal po rokovaní predseda KDH Ján Figeľ, opozícia tiež vyzýva ústavný súd, aby prednostne riešil ústavnú sťažnosť Jozefa Čentéša na jeho nevymenovanie. „Paralelne chceme zbierať podpisy na podanie obžaloby proti prezidentovi za úmyselné porušenie ústavy. Zároveň vyzývame vládnucu väčšinu, aby sa zdržala konania, ktoré by viedlo k novej voľbe generálneho prokurátora,“ povedal Figeľ. Predseda parlamentu Pavol Paška vypísal nový termín na predkladanie kandidátov na generálneho prokurátora preto, lebo mu to podľa jeho slov ukladá ústava. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu