Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Odmietnutý Čentéš stále čaká: O jeho sťažnosti na prezidenta ešte nerozhodli

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš (Zdroj: SITA)

KOŠICE – O ústavnej sťažnosti prokurátora Jozefa Čentéša, smerujúcej voči rozhodnutiu prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorý ho odmietol vymenovať za generálneho prokurátora SR, Ústavný súd (ÚS) SR zatiaľ nerozhodoval. Potvrdila to hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.

„Zasadnutie pléna ÚS sa uskutoční v stredu 9. januára. V závislosti od počtu prítomných sudcov, vzhľadom na to, že viacerí sudcovia ÚS čerpajú riadne dovolenky,  rozhodne o tom, či bude pridelená sťažnosť pána Čentéša,“ povedala Pančurová.

Čentéšova sťažnosť bola na ÚS SR doručená 3. januára. „Ak plénum rozhodne o pridelení,  pridelí sa náhodným spôsobom sudcovi spravodajcovi, ktorý sa ňou bude zaoberať. O tejto sťažnosti bude rozhodovať senát, ktorého členom je sudca spravodajca, ktorému bude vec pridelená,“ doplnila hovorkyňa ÚS.

Čentéš sa rozhodol podať sťažnosť na ÚS, pretože dôvody odmietnutia jeho vymenovania podľa jeho názoru nespĺňajú kritériá stanovené v uznesení pléna ÚS z konca októbra minulého roka. „Podľa tohto uznesenia prezident môže odmietnuť moje vymenovanie do funkcie generálneho prokurátora iba z takých dôvodov, ktoré sa musia vzťahovať na moju osobu, teda nie na proces voľby. Dôvody musia byť natoľko závažné, že dôvodne spochybňujú moju schopnosť vykonávať funkciu generálneho prokurátora SR. Takéto dôvody nesmú byť svojvoľné," uviedol začiatkom januára Čentéš.

Ako ďalej zdôraznil, zastáva názor, že dôvody odmietnutia jeho vymenovania uvedené prezidentom SR Gašparovičom nespĺňajú ani jedno a ani druhé.

Prezident SR Gašparovič nevymenuje zvoleného kandidáta Čentéša za generálneho prokurátora SR. Takéto rozhodnutie oznámil predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. Podľa vyjadrenia odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR, ďalší postup parlamentu bude v zmysle Ústavy SR.

Gašparovič svoje rozhodnutie naznačoval už v závere roka 2012. „Myslím, že všetci poznajú dôvody, pre ktoré som sa rozhodol nevymenovať ho hneď, a dôvody, pre ktoré som sa rozhodol, že najskôr počkám, do akej miery budú zistené a potvrdené tieto dôvody," poznamenala hlava štátu 22. decembra 2012.

Prezident v súvislosti s Čentéšovým zvolením za generálneho prokurátora spomínal už skôr pochybnosti, ktoré sprevádzali jeho voľbu v parlamente, ako aj to, že skartoval výpoveď poslanca Igora Matoviča (OĽaNO) o korupcii v politike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu