Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hrnčiar: Keby som mal byť len poslanec, bol by som asi frustrovaný

Andrej Hrnčiar
Andrej Hrnčiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak by mal byť Andrej Hrnčiar z klubu Most-Híd iba poslancom Národnej rady (NR) SR, bol by vraj asi trochu frustrovaný z diania v zákonodarnom zbore. Martinskému primátorovi prekáža najmä priveľa politikárčenia a strata kontaktu s ľuďmi.

"Som trochu sklamaný z toho politikárčenia, je ho tu priveľa. Často sa debatuje aj bez toho, aby to malo význam. Myslím si, že by sme niekedy urobili lepšie, keby sa menej debatovalo a boli sme viac medzi ľuďmi. Keď som v Martine, každý deň sa stretávam s ľuďmi. Ale keď je človek len poslanec NR SR, tak stráca kontakt s bežný životom a človekom. Keby som mal byť len poslancom NR SR, tak by som možno bol trochu frustrovaný z toho, ako to tu prebieha," povedal Hrnčiar.
      
Poslancovi sa nepáči, že väčšina opozičných návrhov v snemovni, v ktorej rozhoduje vládna väčšina, neprechádza len preto, že sú opozičné. "Z toho som sklamaný. Že tu nie je taká kolegialita a ľudskosť a je tu priveľa politiky," poznamenal. Hrnčiar je rád, že si vie udržať každodenný kontakt s ľuďmi. "Je to pre mňa forma psychoterapie, ktorou si liečim rany, ktoré zanecháva Národná rada," podotkol s úsmevom.
      
Ďalší z nováčikov v parlamentnej snemovni je Peter Pollák (OĽaNO), ktorému sa vstupom do pléna potvrdilo to, čo počúval, kým ešte nebol poslancom. "Že niekto zavelí a tak sa uskutoční," prezradil. Pollák v poslaneckej lavici tiež zistil, že niektoré veci nie sú také, ako vyzerajú zvonku. "Nie je to len o práci v pléne. Nie je to len o tom, že človek len sedí v rokovacej sále. Treba si aj naštudovať veci, ktoré sú predmetom hlasovania. Ale je pravda, že sa nájde aj veľa poslancov, ktorí nevedia, o čom hlasujú. A sú tu aj ľudia, ktorí by mohli zlepšiť svoju prácu v prospech tejto krajiny," zdôraznil Pollák.
      
Žiadne sklamanie nezažil poslanec Smeru-SD Anton Martvoň. "Mnohé veci som už poznal, keďže som bol asistent poslanca," povedal vládny zákonodarca, ktorý si zvyká na to, že väčšina opozičných poslancov  nie je veľmi príjemná na tých vládnych. Nájdu sa však podľa neho aj výnimky. Ide o nováčikov. "Niektorí noví opoziční politici sú príjemní. Ako nováčikovia na nás nováčikov zo Smeru berú ohľad. Správame sa kolegiálne," poznamenal Martvoň.
      
Napriek skúsenostiam z asistentských čias ho prekvapila časová náročnosť rokovaní. "Nečakal som, že tu bude toľko rokovaní a takých dlhých, kedysi to bolo kratšie. Je tu nahodený nový štýl politiky. Niektorí poslanci sú po toľkých týždňoch rokovaní takí, že sa im už pomaly páčia aj snehuliaci vonku. Nečakal som, že to bude až tak časovo náročné, ale beriem to ako prácu," priznal Martvoň, ktorý si zatiaľ prácu poslanca užíva s elánom a verí, že ho entuziazmus neopustí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu