Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Poslanec Hrnčiar priznáva: Pre bicyklovanie porušujem zákon!

Andrej Hrnčiar
Andrej Hrnčiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR z klubu Most-Híd Andrej Hrnčiar porušuje pre bicyklovanie zákon o lesoch. Priznal sa k tomu v rozprave k návrhu, ktorý má túto právnu normu zmeniť. SDKÚ-DS chce novelou zrušiť zákaz voľného pohybu cyklistov a jazdcov na koňoch v lesoch.

 Hrnčiar porušovanie zákona vysvetlil tým, že rád bicykluje a nemá čas študovať, kam s bicyklom vstúpiť môže a kam nie. Obmedzenie voľného pohybu považuje za nesprávne aj predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. "Ja si naozaj neviem predstaviť, ako vysvetlím decku, ktoré má pred sebou viac chodníkov, že nemôže ísť po hociktorom z nich," povedal v pléne. Frešo poukázal tiež na to, že súčasný zákon zbytočne komplikuje život cyklistom. "Teraz, aby so sebou nosili aj zollstock (pravítko), aby si vedeli odmerať, kade sa môžu bicyklovať," pohoršoval sa Frešo.

Zrušenie zákazu voľného pohybu cyklistov a jazdcov na koňoch v lesoch navrhujú opoziční poslanci Ivan Štefanec, Pavol Frešo (obaja SDKÚ-DS), Juraj Droba (SaS) a Jozef Viskupič (OĽaNO). Ak by ich novela zákona o lesoch prešla, kone a cyklisti by sa mohli vrátiť do lesa. Snemovňa sa rovnakou iniciatívou zaoberala aj v minulom volebnom období, avšak pre predčasné parlamentné voľby to vtedajší koaliční politici nestihli dotiahnuť do konca.

Zákaz pohybu po lese na bicykli a na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy platí na Slovensku od 1. septembra 2007. Autori tohto zákazu argumentovali údajným neúmerne sa zvyšujúcim nebezpečenstvom ohrozenia života a zdravia občanov, ktorí sa jazdou na bicykli a koni dostávajú do odľahlých častí lesov a spôsobujú zvýšenú eróziu pôdy.

Podľa štvorice opozičných poslancov však tento zákaz neprimerane obmedzuje vstup ľudí do lesa a podmienky na jeho využitie na športové a rekreačné aktivity. Aktuálny zákon je tiež podľa nich nevykonateľný, pretože občania sa nemajú ako dozvedieť, či ho porušujú, keďže lesné cesty nie sú v teréne nijako značené.

Zákaz voľného pohybu cyklistov a jazdcov na koňoch po lese sa do právnej úpravy v roku 2007 dostal cez pozmeňovací návrh Tibora Lebockého (Smer-SD). Za porušenie ustanovenia presadil pokutu do výšky 5000 korún (166 eur). Novela v NR SR spustila v tom čase slovnú prestrelku. Zákaz kritizovali poslanci SDKÚ-DS, KDH a SMK. Argumentovali, že právna úprava neprispeje k rozvoju cestovného ruchu ani k rozvíjaniu aktívneho života obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu