Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Fico o ESO: To je cesta, ktorou Slovensko musí ísť

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Reforma štátnej správy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa) prinesie do štátneho rozpočtu obrovské úspory, zdôraznil dnes po rokovaní vlády premiér Robert Fico.

"Toto je cesta, ktorou Slovensko musí ísť. Musíme šetriť na štáte," vyhlásil Fico. Vláda dnes k 31. decembru odvolala všetkých prednostov krajských úradov životného prostredia, krajských stavebných úradov a krajských školských úradov. Končia aj prednostovia krajských úradov pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, pričom kabinet zároveň vymenuje šéfov takýchto obvodných úradov, aby sa zabezpečila kontinuita činnosti.

"Konštatujem, že keby nebola na Slovensku vláda zložená z jednej strany, tak takéto rozhodnutie by sa nedalo prijať," poznamenal premiér. Keďže je však vláda jednofarebná, bolo podľa Fica možné pristúpiť k takémuto vážnemu rozhodnutiu.

Zánik 64 špecializovaných krajských úradov súvisí s prvou fázou reformy štátnej správy ESO, ktorá by mala výrazne uľahčiť a zefektívniť kontakt občanov so štátnymi úradmi, aby akúkoľvek vec vybavili na jednom mieste. V druhej etape reformy by sa mali všetky pôsobnosti miestnej štátnej správy od 1. januára 2014 integrovať do jedného štátneho úradu.

V dôsledku rušenia špecializovaných krajských úradov by malo prísť o prácu 199 ľudí. Zmeny by mali štátny rozpočet v budúcom roku odľahčiť o približne 3,2 milióna eur. Do roku 2016 plánuje kabinet reformou ušetriť 700 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu