Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Prezident podpísal rozpočet: Deficit má klesnúť pod 3 % HDP

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal zákon o štátnom rozpočte na rok 2013. Hotovostný schodok podľa neho dosiahne 3,085 miliardy eur pri celkových príjmoch 13,9 miliardy eur a výdavkoch 17 miliárd eur. Deficit verejných financií má budúci rok klesnúť pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Zákon roka prešiel minulý týždeň v Národnej rade (NR) SR 82 hlasmi poslancov vládneho Smeru-SD. Zo 146 prítomných zákonodarcov bolo proti rozpočtu 64, pričom nikto z poslancov sa nezdržal. Snemovňa o návrhu diskutovala štyri dni. V rozprave vystupovali prevažne zástupcovia opozície, ktorí rozpočet podrobili ostrej kritike.

Pôvodný vládny návrh Smer-SD v parlamente ešte upravil, a to vzhľadom na aktuálnu nižšiu prognózu daňových príjmov štátu v roku 2013. Očakávaný výpadok v sume 260 miliónov eur vykryla z najväčšej časti pôvodne vyčlenená rezerva, z ktorej sa použilo 213 miliónov eur. Päť ministerstiev prišlo spolu o viac ako 21 miliónov eur, o zvyšných 26 miliónov eur sa zvýšil hotovostný deficit.

Podpredseda opozičnej SDKÚ-DS Ivan Štefanec v parlamentnej rozprave vyhlásil, že rozpočet stojí na vode. "Problémom je nielen to, že čísla rozpočtu sa stávajú stále viac nereálnymi, ale aj fakt, že vláda sa zamerala iba na budúci rok," upozornil. Vysvetlil, že vládny kabinet nehľadel pri zavádzaných opatreniach v oblasti daní a odvodov do budúcnosti. "Opatrenia ničia podnikateľské prostredie, pracovné miesta," zdôraznil s tým, že zmeny sa dotknú najmä malých a stredných podnikateľov. Tí totiž nemôžu optimalizovať svoje daňové základy, nemôžu odísť do zahraničia.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) na konci rozpravy zhodnotil, že v diskusii počul kultivované príspevky k veci, ale aj rôzne bludy a opakované lži. Podľa vlastných slov veľmi dobre chápe, aký obraz o súčasnej vláde chce vytvoriť veľká časť parlamentnej opozície. "Snaží sa všetko maľovať načierno a prišiť možný budúci vývoj v našej krajine Smeru-SD, ktorý prevzal zodpovednosť za vládnutie v apríli tohto roka," upozornil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu