Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poslanci chcú upraviť pravidlá obchodovania s tuleňmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská republika sa prispôsobí Európskej únii (EÚ) a do svojho právneho systému preberie niektoré ustanovenia predpisov EÚ v oblasti regulácie obchodu s exemplármi voľne žijúcich živočíchov a rastlín a v oblasti pravidiel týkajúcich sa uvádzania výrobkov z tuleňov na trh. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi, ktorá európsku smernicu implementuje.

Právnou normou sa rozširuje pôsobnosť orgánov štátnej správy, ako aj zodpovednosť za porušovanie povinností ustanovených predpismi v oblasti obchodovania s výrobkami z tuleňov, ktoré mala Slovenská republika povinnosť implementovať do svojho právneho poriadku. Účelom zákona je predovšetkým obmedzenie nelegálneho obchodovania s ohrozenými druhmi, ktoré spravidla nespôsobuje trvalú ujmu na exemplároch.

Poslanci dnes hovorili aj o novele zákona o používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov. Navrhovaný zákon reaguje na aktivity Komisie Európskych spoločenstiev voči Slovenskej republike, ktoré sa týkajú nesprávneho prevzatia smernice o používaní geneticky modifikovaných mikroorganizmov v uzavretých priestoroch. Obsahom rozporu je formulácia "organizmu" a "mikroorganizmu".

O týchto aj ďalších prerokovaných právnych normách sa bude hlasovať v utorok (18.12.). Poslanci však budú musieť prísť na rokovanie parlamentu netradične aj v pondelok (17.12.). V tieto dni sa zvyčajne nerokuje a členovia snemovne sa z víkendov do práce vracajú až v utorok. Dôvodom zmeny je podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) rozsah ešte neprerokovaného programu aktuálnej schôdze. V pondelok poslanci hlasovať nebudú.

Napriek tomu, že sa začne už štvrtý týždeň 11. schôdze, poslanci majú na stole ešte 16 vládnych návrhov a desiatky poslaneckých. Rokovanie by sa malo z dôvodu blížiacich sa Vianoc skončiť už v stredu (19.12.), je preto pravdepodobné, že poslanecké návrhy odsunú na januárovú schôdzu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu