Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Útok novej zmutovanej chrípky: Tulene uhynuli, v ohrození aj človek!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Odborníci z USA sú znepokojení novo objaveným vírusom chrípky, ktorý napadol populáciu tuleňov v Novom Anglicku. Pôvodca choroby označený ako H3N8 sa totiž môže preniesť aj na ďalšie cicavce, vrátane ľudí.

Vírus bol zistený po tom, čo na brehoch Nového Anglicka vlani objavili 162 mŕtvych tuleňov. Ich úhyn na zápal pľúc sa zdal vedcom pri tomto druhu ako úplná záhada.

Pitva odhalila v ich krvi vírus H3N8, ktorý zistili u severoamerických vtákov v roku 2002. Jeho prenos a smrtiaci účinok na cicavce je dokladom o jeho ďalšej mutácii. Vírus sa tak stal oveľa ľahšie prenosným na iné druhy, vrátane človeka. Epidemiológovia už teraz vedia, že je schopný napadnúť proteín, ktorý sa vyskytuje aj v ľudskom dýchacom ústrojenstve.

"Existujú obavy, že tu máme nový vírus prenosný na cicavce, ktorému neboli ľudia ešte vystavení," uviedla doktorka Anne Mosconaová z Cornellovej fakulty v New Yorku. Proti vírusu nemajú tak ľudia logicky žiadne obranné látky. Jeho rozšírenie by tak mohlo potenciálne vyvolať pandémiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu