Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Za poškodenie ohrozených druhov budú hroziť sankcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - V prípade obchodovania s výrobkami z tuleňov a spôsobenia trvalej ujmy na exemplároch ohrozených rastlín a živočíchov hrozia sankcie, pričom členské štáty musia toto opatrenie prijať a uloženie sankcií zaručiť.

Vláda dnes na svojom mimoriadnom zasadnutí schválila návrh Zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi, ktorý nadobudne účinnosť 1. januára 2013. Predložilo ho ministerstvo životného prostredia na základe Plánu legislatívnych úloh Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky na rok 2012. Účelne vynaložené náklady na rehabilitáciu daných exemplárov alebo uvedenie životného prostredia do pôvodného stavu predstavujú škodu, ktorá nie je malá. Účelom zákona je teda predovšetkým obmedzenie nelegálneho obchodovania s ohrozenými druhmi, ktoré spravidla nespôsobuje trvalú ujmu na exemplároch.

Zákon okrem iného implementuje niektoré ustanovenia predpisov Európskej únie v oblasti regulácie obchodu s exemplármi voľne žijúcich živočíchov a rastlín a v oblasti pravidiel týkajúcich sa uvádzania výrobkov z tuleňov na trh. V tejto súvislosti sa návrhom zákona rozširuje pôsobnosť orgánov štátnej správy, ako aj zodpovednosť za porušovanie povinností ustanovených predpismi v oblasti obchodovania s výrobkami z tuleňov.

Tie mala Slovenská republika povinnosť implementovať do svojho právneho poriadku v súlade s nadobudnutím účinnosti nariadenia Európskeho parlamentu a Rady. S tým súvisí úprava sankčných ustanovení zákona tak, aby bol postihnuteľný dovoz výrobkov z tuleňov v rozpore s nariadeniami, ako aj právna úprava pôsobnosti niektorých orgánov štátnej správy vo veciach obchodovania s výrobkami z tuleňov.

Zákon z dielne rezortu životného prostredia tiež ustanovuje spôsob a podmienky udeľovania licencie na výrobu alebo distribúciu krúžkov, slúžiacich na nezameniteľné označovanie exemplárov vtákov. Taktiež upravuje procesné ustanovenia konaní o udeľovaní licencie na krúžky.

Podľa zákona možno tiež pôvodné druhy chránených živočíchov vyvážať, len ak sú narodené a odchované v zajatí. Obmedzenie sa však nevzťahuje na neživé exempláre, ako sú napríklad legálne nadobudnuté poľovnícke trofeje. Medzi ďalšie úpravy v zákone, ktoré môžu v aplikačnej praxi spôsobovať problémy, je pre potreby zákona nedostatočne definovaný pojem držiteľ a s tým súvisiaci rozsah práv a povinností fyzických a právnických osôb, nakladajúcich s exemplármi, voči orgánom štátnej správy. Taktiež sa opätovne zavádza povinnosť osôb, ktoré vedú evidenciu o exemplároch, uviesť v evidencii údaje o novom držiteľovi exemplára.

Zákon sa v sústave právnych predpisov opiera najmä o článok z Ústavy SR, podľa ktorého nikto nesmie nad mieru ustanovenú zákonom ohrozovať ani poškodzovať životné prostredie, prírodné zdroje a kultúrne pamiatky a ustanovuje zákonnú mieru obmedzenia vlastníckeho práva všeobecnými záujmami chránenými zákonom.

Súčasne ide o právnu úpravu, ktorá preberá ustanovenia právnych predpisov Európskej únie na úseku spoločnej politiky Európskej únie v oblasti životného prostredia. Tie prispievajú k uskutočneniu cieľov udržania, ochrany a zlepšenia kvality životného prostredia vo forme zlepšenia ochrany druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín.

Zákon o GMO sa už bude vzťahovať aj na mikroorganizmy

Slovenský zákon o  používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov už bude obsahovať aj zmienku o tom, že sa vzťahuje na geneticky modifikované mikroorganizmy, nielen organizmy. Vláda dnes schválila jeho novelu, do ktorej envirorezort zapracoval aj výhradu Európskej komisie. Tá nás vlani 20. mája upozornila na nesprávne prevzatie európskej smernice. Novela má v prípade schválenia parlamentom platiť od 1. januára 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu