Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Gašparovič bude s Ľudovou platformou hovoriť o justícii

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident SR Ivan Gašparovič bude v pondelok diskutovať s predsedami KDH, Mosta-Híd, SDKÚ-DS o stave justície a vymožiteľnosti práva. O stretnutie ho požiadali Ján Figeľ, Béla Bugár a Pavol Frešo listom.

„Stav justície a prokuratúry sú pre nás podnetom, aby sme o tom diskutovali s hlavou štátu a nabádali k účinným a neodkladným krokom,“ povedal dnes Figeľ. Ten je presvedčený, že v spojitosti s tým, že o stave justície bude diskutovať parlament, ale aj s tým, čo sa deje v týchto týždňoch a pomaly rokoch na generálnej prokuratúre, je to veľmi aktuálna téma, ale aj zodpovednosť.

Podľa predsedu KDH prezident ako hlava štátu má zodpovednosť, aby kompetentne a aktívne riešil problémy. „To, že zastupujúci generálny prokurátor Ladislav Tichý sa vyjadrí, že jeho námestník zrejme porušil zákon, ale má jeho dôveru, je až príkladným vyjadrením dôvodných pochybností o serióznom dôveryhodnom a účinnom dohľade nad zákonnosťou, ktorú má prokuratúra na Slovensku zo zákona vykonávať,“ zdôraznil.

Ústavný súd sa v októbri na žiadosť skupiny poslancov zaoberal výkladom ústavných článkov týkajúcich sa právomoci prezidenta. Podľa verdiktu Ústavného súdu SR je prezident Slovenskej republiky povinný zaoberať sa návrhom Národnej rady SR na vymenovanie generálneho prokurátora Slovenskej republiky podľa čl. 150 Ústavy Slovenskej republiky a ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi, v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade SR, že kandidáta nevymenuje.

Nevymenovať kandidáta môže prezident len ak nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie alebo pre závažnú skutočnosť vzťahujúcu sa na kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť vrcholným predstaviteľom, uvádza sa v rozhodnutí ústavného súdu. Podľa rozhodnutia prezident uvedie dôvody nevymenovania, pričom tieto nesmú byť svojvoľné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu