Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zmenil názor: Gašparovič napokon novelu o osobnej zodpovednosti podpísal

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič podpísal dnes novelu zákona o zodpovednosti za škodu, ktorú pôvodne vrátil poslancom parlamentu. Hlava štátu poukazovala na to, že účelom právnej normy je vytvoriť legislatívne podmienky na zlepšenie fungovania inštitútu zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci.

Zo zmeny zákona však nebolo jasné, aké prostriedky má poškodená osoba ako účinné využiť na dosiahnutie nápravy. Poslanci Národnej rady (NR) SR prezidentove pripomienky akceptovali a právnu normu v upravenom znení koncom novembra opätovne schválili.

Z podpísanej novely vyplýva, že prijímanie zákonov či schvaľovanie medzinárodných zmlúv parlamentom nebude môcť byť vnímané ako nezákonná činnosť. V súčasnosti čelí NR SR niekoľkým stámiliónovým žalobám za zákony, ktoré poslanci prijali. Tieto žaloby označil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) pred časom za absurdné.

Samotná novela zároveň stanovuje, že výška nemajetkovej ujmy priznanej na základe zodpovednosti štátu za výkon verejnej moci sa bude od decembra odvodzovať na základe výšky odškodnenia osôb poškodených násilnými trestnými činmi. Ako vyplýva z novely, v konaniach o žalobách o náhradu škody majú súdy nejednotný prístup, o čom svedčia aj protichodné súdne rozhodnutia a nepredvídateľné kritériá na určenie výšky nemajetkovej ujmy. Výška nemajetkovej ujmy tak po novom nebude môcť presiahnuť výšku odškodnenia obete násilného trestného činu.

Z novely tiež vyplýva, že v konaniach o žalobách o náhradu škody majú súdy nejednotný prístup, o čom svedčia aj protichodné súdne rozhodnutia a nepredvídateľné kritériá na určenie výšky nemajetkovej ujmy. Výška nemajetkovej ujmy tak po novom nebude môcť presiahnuť výšku odškodnenia obete násilného trestného činu. "V opačnom prípade by vznikal rozpor s poukazovaním na ľudský život ako najvyššiu hodnotu, od ktorej sa odvodzujú ostatné hodnoty," konštatuje sa v novele.

Súdy pri určovaní konkrétnej výšky náhrady za spôsobenú ujmu budú zohľadňovať nielen primeranosť k iným finančným kompenzáciám, ale naďalej prihliadať napríklad na osobu poškodeného, jeho doterajší život a prostredie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu