Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smer sa vyjadrí k prezidentským voľbám až v decembri 2013

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Téma prezidentských volieb nie je v Smere-SD na stole a za aktuálnu ju nepovažuje ani predseda strany a premiér Robert Fico. Predseda vlády, o ktorom sa špekuluje ako o možnom kandidátovi sociálnych demokratov na post hlavy štátu, je podľa vlastných slov v súčasnosti zaťažený prácou na čele kabinetu.

Prioritou je podľa neho v súčasnosti zabezpečiť vnútropolitickú stabilitu na Slovensku a prekonať hospodársku krízu. "Ak povie niečo Smer-SD k prezidentským voľbám, tak to povie na budúcoročnom sneme strany v decembri 2013, teda štyri až päť mesiacov pred prezidentskými voľbami," vyhlásil dnes Fico na diskusnom fóre Hospodárskych novín – HNClub.

Premiér tiež pripomenul, že hoci Slovensko má priamu voľbu prezidenta, postavenie hlavy štátu tomu v súčasnosti nezodpovedá. "Prezident má silný mandát tým, že je volený priamo občanmi, ale jeho funkcia je vyslovene reprezentatívna. Právomoci prezidenta na Slovensku sú veľmi slabé," poznamenal šéf sociálnych demokratov. V minulosti už podobný názor vyslovil napríklad aj predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

Prezidentské voľby by sa mali na Slovensku uskutočniť na jar 2014. O post hlavy štátu plánuje zabojovať zakladateľ Dobrého anjela Andrej Kiska a kandidatúru zvažuje aj bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský. Súčasný prezident Ivan Gašparovič sa o svoju stoličku už nebude môcť uchádzať, pretože post zastáva druhé funkčné obdobie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu