Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fico o prezidentovi neuvažuje: Som zaťažený prácou premiéra

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico si myslí, že jeho postoj k prezidentským voľbám je v tomto okamihu nepodstatný, pretože túto tému vôbec "nemá na stole".

"Myslím si, že sa vytvára opäť nejaká atmosféra okolo voľby prezidenta, ktorú ja nepovažujem za tak dôležitú pre Slovensko, ako je vnútropolitická stabilita a schopnosť prekonať krízové javy, ktoré tu sú," povedal na dnešnom HNclube Fico.

"Sám za seba hovorím, že som úplne zaťažený prácou predsedu Vlády SR a vôbec teraz neuvažujem, ani v strane neuvažujeme, o téme, ktorá sa týka prezidentských volieb. Ak povie niečo Smer-SD k prezidentským voľbám, tak to povie v decembri na budúcoročnom sneme strany," dodal.

Na Slovensku sme zaviedli priamu voľbu prezidenta, ale podľa premiéra sme neprispôsobili jeho postavenie priamej voľbe. "Prezident má silný mandát tým, že je zvolený priamo občanmi, ale jeho funkcia je vyslovene reprezentatívna. Právomoci prezidenta na Slovensku sú veľmi slabé v porovnaní s inými krajinami, kde je prezident volený priamo," uzavrel Fico.

V prezidentských voľbách v roku 2014 už terajší prezident Ivan Gašparovič nebude môcť kandidovať, pretože je vo funkcii už druhé volebné obdobie po sebe. Kandidovať trikrát po sebe Ústava SR neumožňuje. Kandidatúru už oznámil zakladateľ Dobrého anjela Andrej Kiska. Ako občiansky kandidát chce kandidovať Ján Čarnogurský, musí predložiť petíciu s 15-tisíc podpismi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu