Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Šokujúce zistenie o šéfovi KDH: Figeľ je najmenej lojálny poslanec vlastnej strany!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: dotankoch.sk)

BRATISLAVA – Nečakané výsledky! Predseda opozičnej KDH Ján Figeľ sa ocitol v rebríčku najmenej lojálnych poslancov parlamentu na prekvapujúcej piatej priečke. Znamená to, že v mnohých prípadoch hlasoval inak ako jeho stranícki kolegovia.


Stránka dotankoch.sk, ktorá priniesla takéto výsledky, zverejňuje rebríčky o účasti poslancov na hlasovaniach, počte vystúpení, ako aj o lojálnosti voči strane. A práve v tomto bode nás zaujalo, že piatym najmenej lojálnym poslancom parlamentu voči vlastnej strane je samotný predseda opozičnej KDH Ján Figeľ.
 

Stranu Figeľ podporil len v 64 % prípadov


Z rebríčka vyplýva, že len v 64 percentách prípadov podporil rozhodnutie strany, pričom priemer všetkých poslancov v tomto volebnom období predstavuje 87 percent. Je dôležité uviesť, že do štatistiky sa zarátava aj poslancova neúčasť na hlasovaniach. Ak teda v čase Figeľovej neprítomnosti jeho kolegovia hlasovali, zdržali sa hlasovania, prípadne nehlasovali, vníma sa jeho neprítomnosť ako rozdiel.

Samotný šéf KDH bol výsledkom prekvapený. „To počujem prvý raz takto číselne. O postojoch strany rozhodujeme na kluboch tak, aby sme vytvárali tímovosť aj jednotiacu líniu. Komu inému ako predsedovi strany a predsedovi klubu záleží na jednote?“ povedal pre Topky, pričom dodal, že lojalitu považuje za jednu dôležitú vlastnosť a východisko v živote. „Som súčasťou KDH od jeho založenia a tú okrídlenú vetu – Jedna žena, jedna strana a jedna viera na život – považujem za múdru.“

Pripustil, že odklony v hlasovaniach môžu spôsobovať iní poslanci v strane. „A potom my, ktorí sme v tom nosnom prúde, vyzeráme, ako keby sme boli menej lojálni,“ uviedol Figeľ. Zvýšenú neúčasť na hlasovaniach (dodnes neprítomný na 214 hlasovaniach) pripisuje oficiálnym povinnostiam, ktoré súvisia so summitmi EÚ alebo zahraničnými cestami. „Okrem nich som permanentne v parlamente,“ dodal.

Šokujúce zistenie o šéfovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: dotankoch.sk)

 

Brocka: Možno sa riadil zdravým rozumom


Pre Figeľovho straníckeho kolegu Júliusa Brocku rebríček predstavuje záhadu. Nelichotivé umiestnenie svojho šéfa pripisuje veľkému množstvu hlasovaní, ktoré nie sú zásadné. Predseda vyjadruje postoj strany, takže určite to nebolo pri hlasovaniach o zákonoch, ale pri nejakých dielčích hlasovaniach. Možno sa riadil zdravým rozumom,“ domnieva sa Brocka a pridáva ďalší dôvod, prečo mohlo dôjsť k odlišnostiam. „Obyčajne sa vzájomne koordinujeme, ale tým, že nesedí s nami v jednom rade, to mohlo byť tiež spôsobené.“

Politológ Tomáš Jahelka sa odvoláva na ústavu, ktorá hlása, že poslanci vykonávajú mandát podľa svojho svedomia a presvedčenia. „U opozičných strán nie je potrebné, aby fungovala pri hlasovaniach stranícka disciplína do tej miery ako pri vládnych stranách. O tom svedčí aj fakt, že v prvej desiatke najmenej lojálnych poslancov sú len opoziční poslanci,“ vysvetlil politológ.
 

Politológ: Ak by šlo o dôležité hlasovania, bol by to ďalší znak názorovej nejednotnosti KDH


Zistenie, že najmenej lojálnym poslancom strany je samotný jej predseda, považuje za prekvapujúce. „Ak by išlo o hlasovania pri dôležitejších zákonoch, bol by to ďalší znak pretrvávajúcej názorovej nejednotnosti v KDH po posledných parlamentných voľbách, ktorej dôsledkom bol odchod Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej či alternatívny program Alfa poslanca Procházku,“ dodal Jahelka.

Dotankoch.sk preberá informácie o poslancoch zo stránky Národnej rady nrsr.sk a dáta aktualizuje približne raz mesačne. Ako nám prezradil správca stránky, ich správnosť už ručne nikto nekontroluje, keďže nemajú na to prostriedky. Výpočty stiahnuté zo stránky parlamentu sú podľa neho stopercentne správne.

Šokujúce zistenie o šéfovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: dotankoch.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu