Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kukan súcití so Srbmi: Tribunál oslobodil vojnových zločinocov

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan chápe nálady a reakcie Srbov na rozhodnutia Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

Ten v novembri najskôr zbavil obvinení z vojnových zločinov proti srbskému obyvateľstvu v súvislosti s operáciou Búrka (Oluja) z roku 1995 dvoch chorvátskych generálov Anteho Gotovinu a Mladena Markača. O niekoľko dní na to oslobodil spod obvinení z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti aj bývalého veliteľa Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) Ramusha Haradinaja.

V Srbsku to vyvolalo rozhorčenie a vlnu protestov. Prezident Tomislav Nikolič vyhlásil, že haagsky tribunál vznikol na to, aby súdil srbský národ, pričom tieto rozhodnutia sťažia proces zmierenia a zvýšia mieru euroskepticizmu. Podpora verejnosti pre vstup do EÚ medzičasom klesla pod 50 percent, čo je najnižšia úroveň za ostatné roky.

"Nechápem ako ICTY mohol niečo také prijať. Plne zdieľam rozhorčenie Srbov v tejto otázke, čas to možno trochu zahojí," dodal Kukan s tým, že rozhodujúcim je, ako sa srbská vláda zachová z pohľadu budúceho rokovania. "Samozrejme, obyvatelia musia chcieť byť členmi EÚ. Ale vláda sa doteraz správa veľmi zodpovedne a plní to, na čom sa dohodne v rokovaniach s Európskou komisiou," pripomenul europoslanec za SDKÚ-DS. Bez ohľadu na prejavené formy nespokojnosti naďalej podľa Kukana platí, že európska perspektíva je veľmi silné a príťažlivé heslo pre všetky štáty v regióne západného Balkánu vrátane Belehradu.

Ako dodal, pre každého je príjemným prekvapením, že nová srbská garnitúra plní dôsledne to, k čomu sa zaviazal predchádzajúci proeurópsky prezident Boris Tadič. "To je dôkaz toho, že je záujem o členstvo v EÚ bez ohľadu na to, že po ostatných voľbách prišlo k moci politické vedenie, ktoré bolo v minulosti veľmi úzko spojené so Slobodanom Miloševičom," podotkol Kukan s tým, že súčasný premiér Ivica Dačič bol Miloševičovým hovorcom a prezident Nikolič zase v tom čase podpredsedom vlády.

Rovnako bolo podľa neho pre dvoma rokmi úplne nepredstaviteľné, aby Srbsko viedlo s Kosovom taký dialóg, akého je EÚ svedkom za posledné obdobie. Ostatný z radu rozhovorov medzi srbským a kosovským premiérom Dačičom a Hashimom Thacim sa konal v stredu 5. decembra v Bruseli. Termín ďalšieho stretnutia je stanovený na 17. januára 2013. Ide o rokovania sprostredkované úniou, s ktorými Belehrad súhlasil, keďže EÚ nimi podmienila ďalší pokrok srbských integračných ambícií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu