Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda schválila nariadenie, ktoré má zvýšiť mzdy učiteľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Napriek tomu, že školskí odborári neprijali vládnu ponuku na zvýšenie platov, kabinet na dnešnom rokovaní schválil nariadenie vlády, podľa ktorého majú zriaďovatelia dávať celú sumu mzdového normatívu na platy školských zamestnancov. Doteraz museli na mzdy dávať 90 percent normatívu. Podľa prepočtov ministerstva financií by toto opatrenie malo školským zamestnancom od nového roka priniesť nárast hrubých platov o 2,2 percenta.

Podľa kritikov toto opatrenie nemusí priniesť reálny nárast platov. Školskí odborári chcú naďalej bojovať za zvýšenie platov v intervale päť až desať percent. V prípade nedohody chystajú na budúci týždeň protesty v krajských mestách.

Vláda učiteľom ponúkla päťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku, nepedagogickí zamestnanci by si tiež mali prilepšiť o päť percent, prostriedky na ich platy by však išli do normatívov. Okrem toho odborári žiadajú nárast investícii do školstva. Od roku 2014 by podľa nich vláda mala každoročne pridať na túto oblasť 0,3 percenta HDP. Naplnenie tejto požiadavky však vláda nevie zaručiť. Požiadavky odborárov smerujú aj k postupnému zvyšovaniu platov v ďalších rokoch.

Schválené nariadenie sa týka aj financovania osemročných gymnázií. Od nového roka budú dostávať na žiaka prvého až štvrtého ročníka normatív na rovnakej úrovni, ako je to na základných školách. Momentálne sa na žiakov osemročných gymnázií vzťahuje rovnaký normatív ako na stredné školy. Rezort zmenu odôvodňuje tým, že vzdelávanie detí v prvých ročníkoch osemročných gymnázií stojí toľko ako na základných školách.

Prezident Asociácie riaditeľov štátnych gymnázií SR Pavel Sadloň sa domnieva, že tento krok ministerstva školstva môže viesť k redukcii osemročných gymnázií. "Ak upravíme tieto normatívy, je možné, že osemročné gymnáziá pôjdu do útlmu, nie preto, že by sme kritizovali ich kvalitu, ale jednoducho preto, že nebudú mať na to, aby vzdelávali podľa vlastných školských vzdelávacích programov," povedal začiatkom novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu