Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Figeľ: Zásah GP do sporu o bytovku v Bernolákove by bol škandalózny

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Ak sa potvrdia podozrenia o podiele kľúčových osôb Generálnej prokuratúry na kauze bytovky v Bernolákove, je to podľa predsedu KDH Jána Figeľa škandalózne a neprijateľné, pretože by sa tieto osoby podieľali na páchaní, resp. zakrývaní trestnej činnosti.

Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave. Bývalý generálny prokurátor a terajší námestník generálneho prokurátora Dobroslav T. je podľa denníka Sme podozrivý, že zneužil právomoc verejného činiteľa. Podľa dnešného vydania denníka Dobroslav T. poslal list jednej zo sporiacich sa strán o bytovku v Bernolákove. V liste sa píše, že súhlasí s prevodom bytovky, hoci na to zo zákona nemá žiadne oprávnenie. Kataster v Senci na základe tohto listu prevod povolil.

Figeľ taktiež poukázal na to, že za činnosť Generálnej prokuratúry je zodpovedný aj prezident SR Ivan Gašparovič, pretože do dnešného dňa nevymenoval šéfa prokuratúry. "Prezident Gašparovič teda svojim konaním preberá a má spoluzodpovednosť za tento stav. Som presvedčený, že dôsledné, dôveryhodné a pre občanov potrebné rozhodnutia sú v jeho rukách a preto má konať," informoval.

Viacerí predstavitelia Slovenska podľa neho hlavne v posledných mesiacoch tvrdili, že Generálna prokuratúra SR funguje normálne, aj keď nie je vymenovaný jej šéf. "Prezident Ivan Gašparovič a súčasný šéf Generálnej prokuratúry Ladislav Tichý takisto tvrdia, že generálna prokuratúra funguje normálne, no nemajú pravdu," uviedol Figeľ s tým, že takýmito vyhláseniami zakrývajú neporiadok. Systém bez platne ustanovenej zvolenej hlavy oslabuje dôveru občanov v zákony na Slovensku.

Pri súčasnom obsadení, resp. neobsadení celej generálnej prokuratúry od februára 2011 neexistuje ústavný mandát dnes zastupujúceho generálneho prokurátora a navyše námestník pre trestný úsek Dobroslav Trnka je len poverený a doteraz po vyše roku neprešiel ani výberovým konaním. "To, čo sa žiada v každej štátnej inštitúcií, tam neprebehlo, len sa chcem spýtať prečo, komu to vyhovuje? Pretože to znižuje nielen vieru v ústavnosti, ale aj v zákonnosti z hľadiska platného práva," dodal predseda KDH Ján Figeľ.

Spolu s Trnkom je v danej kauze podľa Sme podozrivý aj šéf katastra v Senci Igor S. Denník ďalej uviedol, že bytovka smeruje do rúk ľudí blízkych Mariánovi K., ktorý je kamarát Dobroslava T.

V ďalšom článku Sme sa uvádza, že kataster umožnil prepis nehnuteľnosti napriek tomu, že Úrad špeciálnej prokuratúry zakázal uznesením akékoľvek narábanie s budovou. Podobný prípad na Slovensku nie je známy. Generálna prokuratúra existenciu listu Dobroslava T. tajila. Dokument z 18. mája má spisovú značku a pečiatku Generálnej prokuratúry SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu