Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podľa Tichého hrozí politizácia voľby GP, treba nezávislý a odborný výber

Ladislav Tichý
Ladislav Tichý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pri voľbe generálneho prokurátora parlamentom hrozí riziko spolitizovania výberového konania. Tvrdí to prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý v súvislosti s tým, že už dva roky nemá Slovensko riadne vymenovaného generálneho prokurátora.

"Len ak je voľba generálneho prokurátora postavená na nezávislom a zároveň odbornom výbere kandidáta, vieme odstrániť problém jej spolitizovania a vyhnúť sa situácii, ktorú zažívame pri poslednej voľbe,“ uviedol Tichý v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP)SR Vladimíra Gedrová.

Tichý tvrdí, generálna prokuratúra vzniknutý stav nespôsobila a ani ho nemôže ovplyvniť. "Napriek tomu sme boli v tejto súvislosti často konfrontovaní," uviedol. Tvrdí tiež, že neočakával, že generálna prokuratúra bude bez šéfa tak dlhé obdobie. "Rešpektoval som zákon a snažil som sa viesť rezort prokuratúry podľa môjho najlepšieho vedomia a svedomia,“ dodal. Podľa Tichého neboli posledné dva roky jednoduché ani pre ostatných prokurátorov, pôsobiacich na GP či na krajských alebo okresných prokuratúrach na Slovensku. "Napriek neustálym politickým, mediálnym tlakom, neistotou v rezorte zodpovedne vykonávali svoju prácu a hovoria o tom aj naše výsledky a štatistiky," konštatoval Tichý.

Ak generálny prokurátor nie je vymenovaný, funkciu generálneho prokurátora v plnom rozsahu jeho práv a povinností vykonáva prvý námestník generálneho prokurátora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu