Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Figeľ: Nezahlasujeme za vládny návrh zákona o dani z príjmov

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičnej strane KDH sa nepáči návrh vlády Roberta Fica (Smer-SD) na úpravu zákona o dani z príjmov. Mala by sa ním zvýšiť daň z príjmu právnických osôb zo súčasných 19 na 23 %.

KDH nebude za takýto návrh hlasovať a chce ho upraviť viacerými pozmeňujúcimi návrhmi, aby boli jeho dopady miernejšie. Na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR to vyhlásil predseda strany Ján Figeľ.

"Odmietame takéto zmeny," povedal Figeľ. Už dnes podľa jeho slov vidieť negatívne dopady opatrení vlády. "Dnešné rokovanie o prudkom náraste dane z príjmov pre firmy viac než o pätinu je v rozsahu jednotlivých daňových opatrení najškodlivejšie," zhodnotil predseda kresťanských demokratov.

Zvýšenie dane z príjmov právnických osôb bude mať podľa KDH spolu s úpravami v Zákonníku práce fatálne dôsledky na slovenskú ekonomiku. Prinesie odchod investorov z krajiny, zvýšenie nezamestnanosti či pokles reálnych miezd ľudí.

 "Vláda núti firmy šetriť na svojich zamestnancoch," doplnil podpredseda KDH Miloš Moravčík. Rast dane z príjmu právnických osôb sa pritom podľa jeho slov dotkne aj pekární či mliekarní, čo ľudia následne zaplatia v raste cien potravín. "Žiaľ, keby predseda vlády Robert Fico vypočul naše varovania a rady, ako šetriť, toto sa nemuselo stať," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu