Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Žitňanská: V slovenskej politike je nový trend - mlčať o vážnych veciach

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA – Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) si myslí, že za súčasný stav, v ktorom sa nachádza Generálna prokuratúra SR, môžu prezident SR Ivan Gašparovič, súčasný minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) i poslanci parlamentu.

Na dnešnej tlačovej konferencii Žitňanská kritizovala ich mlčanlivosť a nečinnosť. "V slovenskej politike sa rozmohol nový trend - mlčať o vážnych veciach," uviedla Žitňanská. "Dobroslav Trnka mlčí, prečo umožnil prevod bytovky na svojho priateľa, prezident mlčí, prečo nevymenoval právoplatne zvoleného generálneho prokurátora, mlčí aj minister Borec, ktorý sa tvári, akoby prokuratúra ani nebola súčasťou justičného systému," povedala Žitňanská, ktorá kritizovala aj to, že parlament o pomeroch v justícii nediskutoval.

Žitňanská na margo posledných udalostí citovala správu Generálnej prokuratúry SR. "V správe sa píše okrem iného aj to, že odbornosť GP nie je ohrozená nevymenovaním generálneho prokuratúra a že v rozhodovaní prokurátorov je zaistená zákonnosť, stabilita a právna istota." Podľa Žitňanskej však aj informácie o kauze, v ktorých sa vyskytujú mená Dobroslava Trnku a Mariána Kočnera, vzbudzujú pochybnosti, či zákonnosť a právna istota prokuratúry je naozaj zaistená.

Posledné udalosti sú podľa Žitňanskej dôkazom, že sa na Slovensku začína budovať demokracia východného typu. "Neviem, ako to mám inak nazvať," povedala. Podľa nej tu nejde iba o škandalózny prípad v justícii. "Tu sa naplno odkrýva systém, ktorý vláda jednej strany postupne presadzuje alebo toleruje – systém absolútnej moci, ktorá jej účastníkom zaistí prísun peňazí a beztrestnosť."

Žitňanská dodala, že v kauze prevodu bytovky v Bernolákove bude podporovať iniciatívu, aby Generálna prokuratúra informovala NR SR o celej veci. "Myslím, že je na mieste aj to, aby sa touto kauzou zaoberal aj ústavnoprávny výbor Národnej rady SR," dodala na dnešnom brífingu Žitňanská.

"Minister Borec namiesto reagovania na absurdné obvinenia zo strany pani poslankyne Žitňanskej bude venovať svoj čas a energiu práci na systémových zmenách v justícii, ktoré pomôžu občanom," reagovalo tlačové oddelenie ministerstva spravodlivosti.

Podľa informácií, ktoré dnes priniesol denník SME, je terajší námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka podozrivý, že zneužil právomoci verejného činiteľa. Umožnil totiž prevod bytovky v Bernolákove na spoločnosť Gapeja, ktorá je v konkurze. Tá patrí bývalému spoločníkovi Mariána Kočnera Štefanovi Ághovi. Kočner je Trnkov kamarát.

Nehnuteľnosť blokoval na katastri Úrad špeciálnej prokuratúry pre spor medzi bývalými spoločníkmi developérskej firmy. Podľa denníka SME poslal Trnka list jednej zo sporiacich sa strán, v ňom súhlasil s prevodom bytovky napriek tomu, že na to nemá zo zákona oprávnenie. Rozhodnutie prokurátorky Úradu špeciálnej prokuratúry mohol zrušiť iba generálny prokurátor a aj to iba uznesením, v ktorom vysvetlí, ako porušila zákon. Úrad boja proti korupcii už odovzdal vyšetrovateľovi svoje podozrenia, že mohlo prísť k viacerým trestným činom vrátane zneužitia právomocí verejného činiteľa. Z toho je podozrivý Trnka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu