Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Fico: Vláda dnes prijala takmer 50 úloh, ktoré pomôžu samosprávam

Peter Kažimír, Robert Fico a Robert Kaliňák
Peter Kažimír, Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda SR dnes prijala takmer 50 úloh, ktoré majú pomôcť pri riešení niektorých problémov slovenskej samosprávy a vyšších územných celkov. Podľa premiéra Roberta Fica plánované kroky zlepšia aj komunikáciu medzi vládou a samosprávou na miestnej, ako aj na regionálnej úrovni.

"Vláda dnes rokovala s predstaviteľmi samosprávy aj preto, lebo sa k tomu zaviazala. Zaviazala sa k tomu v memorandách, ktoré podpísala s predstaviteľmi SK8 a ZMOS o konsolidácii verejných financií," povedal Fico po dnešnom rokovaní vlády s vedením Združenia samosprávnych krajov v SR (SK8) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Počas rokovania prijali rozhodnutia, ktoré sa týkajú okrem iného aj čerpania prostriedkov z fondov Európskej únie (EÚ), a to najmä Regionálneho operačného programu. V tejto súvislosti sa podľa premiéra naštartoval proces odstraňovania byrokratických prekážok. "Stanovili sa termíny, v rámci ktorých je potrebné mestám, obciam a samosprávnym krajom preplácať peniaze," konštatoval premiér. Vládny kabinet rozhodol aj o uvoľnení 52 miliónov eur na financovanie sociálnych služieb pre územnú samosprávu.

Predstavitelia vlády SR sa dohodli so zástupcami samosprávy a vyšších územných celkov aj na riešení situácie v oblasti dopravy. Tu je problémom neadekvátne zaťažovanie ciest vo vlastníctve samosprávy ťažkými nákladnými automobilmi. Tie po cestách II. a III. triedy, ktoré nie sú prispôsobené na veľkú záťaž, obchádzajú úseky spoplatnené mýtom. "Preto bola prijatá úloha v skrátenom legislatívnom konaní zakázať pohyb ťažkej dopravnej techniky na cestách II. a III. triedy," informoval Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu