Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Fico by z rozpočtového summitu EÚ odchádzal spokojný

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Predseda vlády SR Robert Fico po štvrtkovom prvom "zahrievacom" kole rozhovorov lídrov EÚ v Bruseli o budúcom rozpočte Únie odchádzal spokojný.

Podľa jeho slov by v tomto štádiu rokovaní Slovensko malo byť spokojné, ale samotné rokovania o konečnej podobe rozpočtových kapitol na roky 2014-2020 politikov čakajú až dnes poobede a nie sú vylúčené ďalšie zmeny. Premiéri a prezidenti dostali takmer 12-hodinový priestor na podrobné naštudovanie nového návrhu predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya a s týmto materiálom sa vrátia späť za rokovací stôl, aby sa pokúsili o "nemožný" kompromis.

"V tomto štádiu rokovaní môžem povedať, že asi tri štvrtiny členských štátov by sa vedeli uspokojiť. Ale stále sú štáty, ktoré majú iný názor na to, ako sa robí rozpočet," uviedol Fico v exkluzívnom nočnom rozhovore. Spresnil, že dohoda je taká, že všetky národné delegácie budú cez noc a postupne až do dvanástej hodiny podrobne skúmať, či im nový Van Rompuyov návrh vyhovuje alebo nie.

"O dvanástej pokračuje zasadanie, kde si povieme, či je tu priestor na dohodu, alebo nie je. Bol som prekvapený, čo povedal šéf Európskej rady Van Rompuy, že na obed bude jasné, či bude dohoda alebo nedohoda," uviedol Fico. Podľa neho sa rokovania skončia ešte dnes - či sa účastníci summitu dohodnú, alebo nie. Slovenský premiér ďalej povedal, že po štvrtkových bilaterálnych rokovaniach národných politikov s Van Rompuyom sú niektoré veľmi nespokojné krajiny. Niektoré preto, lebo chcú ešte výraznejšie škrty v spoločnom rozpočte, ďalšie preto, lebo chcú viac výdavkov.

 "Toto bude úloha predsedu Európskej rady, aby to nejako zosúladil," konštatoval Fico. Z tohto hľadiska je Slovensko podľa neho niekde v strede, pričom slovenská delegácia sa snaží vystupovať kooperatívne, aby ju vnímali, že je pripravená na kompromisy a dohody. "Máme nejaké limity, ktoré sme si nastavili. Zatiaľ si myslím, že sme v tých limitoch dobre nastavení a že by to mohlo dobre dopadnúť. Ale všetko záleží od veľkých krajín ako sú Spojené kráľovstvo, Nemecko, Francúzsko, Španielsko a Taliansko. Od toho, na čom sa dohodnú," upozornil Fico. V tomto kontexte zdôraznil, že Slovensko neprišlo na summit s hrozbou veta. To podľa neho nehrozí najmä vďaka poslednému vývoju situácie.

"Keby som teraz mal hodnotiť situáciu, podľa najposlednejšieho návrhu, ktorý bol podaný, tak veto určite nie je namieste. To, čo sa momentálne deje okolo nás, je materiál, ktorý by spĺňal naše predstavy," spresnil Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu