Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Frešo: Nastal bezprecedentný okamih, časy mečiarizmu sa vracajú

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na pôde Národnej rady SR dnes nastal bezprecedentný okamih, ktorý nemá pamätníka od čias mečiarizmu. Vyhlásil to dnes líder SDKÚ-DS Pavol Frešo v reakcii na dnešné zablokovanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chcela opozícia odvolať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD).

"Nastal okamih, kedy sme chceli dvakrát v NR SR diskutovať a pán minister Borec diskusiu odmietol z neakceptovateľných dôvodov. Každý vie, aký neporiadok je v súdnictve, neverím, že niekto nie je pobúrený tým, čo sa deje Michalovi Kováčovi, filmárke Zuzany Piussi či rozsudkom v kauze Štefan Harabin a prokuratúra," vyhlásil Frešo.
      
On sám považuje za neprípustné, aby sme sa vracali do čias mečiarizmu, kedy sa potláčala parlamentná demokracia a kedy sa všetko to zlé, čo sa dialo, v tejto budove tvárilo, že neexistuje. "Na schôdzu prídeme aj zajtra a chcem vyzvať všetkých, aby prišli. Budeme ale ďaleko tvrdší, lebo nepripustíme, aby sa demokracia demontovala v priamom prenose," apeloval.
      
Argument Smeru-SD, že schôdzu neumožnili, lebo tu nebola ani celá opozícia, Frešo odvetil, že ten, kto chce demontovať demokraciu a ten kto sa bojí diskusie, ten si nájde výhovorku vždy. "Aj keď sa sem postavíme všetci, tak potom bude problém so záclonou alebo vzduchotechnikou. Toto nie je o tom, či nejaký dvaja ľudia majú dobrý alebo zlý dôvod na to, či tu sú alebo nie., Je to o vôli diskutovať," povedal.
      
Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) si myslí, že tým, že Smer-SD zablokoval schôdzu, preberá plnú zodpovednosť aj za to, že "môžeme byť v budúcnosti svedkami populistických a radikálnych návrhov, ktoré povedú k horšiemu stavu justície".
      
Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) rozhodol o odložení mimoriadnej schôdze na utorok (20. 11.) ráno po dvoch neúspešných pokusoch o jej otvorenie. V sále bolo pri prezentácii len 69 poslancov, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76. Pri prvom pokuse chýbali opozícii desiati poslanci, z vládneho Smeru-SD ich bolo neprítomných až 71. Podobne to bolo aj pri opakovanom pokuse.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu