Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Žitňanská upozorňuje: Paška, Fico či Smer nemôžu dávať podmienky k schôdzi!

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ani predseda parlamentu Pavol Paška, ani premiér Robert Fico, ani Smer-SD nemôžu dávať žiadne podmienky na otvorenie schôdze národnej rady, pripomína poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

"Ústava predpisuje jasne, že na zvolanie schôdze je potrebných 30 podpisov, čo sa v tomto príde stalo. Keď aj napriek tomu Smer-SD robí obštrukcie a odmieta schôdzu otvoriť, znásilňuje ústavu rovnako, ako niektorí sudcovia znásilňujú spravodlivosť škandalóznymi rozsudkami a ako znásilňuje ústavu prezident nevymenovaním Jozefa Čentéša," vysvetlila Žitňanská. Podľa nej je smutné, že sa to celé deje pri prípade ministra spravodlivosti, ktorý by z titulu svojej funkcie mal mať na dodržiavaní ústavnosti a zákonnosti najväčší záujem.

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu ministra spravodlivosti Tomáša Boreca sa neuskutoční. Ani dnes a ani v pondelok sa neprezentoval dostatočný počet poslancov. Minimálnu účasť vykazoval vládny Smer-SD, z ktorého sa dnes o 9:00 i 10:00 prezentovalo iba 10 poslancov, hoci má 83-členný poslanecký klub. Aby 67-členná opozícia mala dostatok hlasov na uznášaniaschopnosť - 76, mohol jej chýbať maximálne jeden poslanec. Pri prvej dnešnej prezentácii účasť potvrdilo 66 poslancov, z opozície chýbalo 11 zákonodarcov, v druhom prípade sa prezentovalo 70 poslancov, z opozície v pléne nebolo sedem zákonodarcov.

Predseda parlamentu Pavol Paška bod mimoriadnej schôdze zaradil do programu nasledujúcej riadnej schôdze. Paška už skôr prezentoval, že o stave v justícii by mala národná rada hovoriť až po schválení štátneho rozpočtu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu