Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Smer nebude za rozbitú opozíciu plniť jej sľuby, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak chce opozícia odvolávať ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD), nech príde kompletná do práce. Vládny Smer-SD nemieni podľa jeho šéfa a premiéra Roberta Fica plniť sľuby rozhádanej a rozbitej pravice.

Na prezentáciu na začiatku schôdze dá však vždy toľko hlasov, koľko treba na to, aby bol parlament uznášaniaschopný. Otvorenie schôdze však závisí od toho, či dokáže opozícia prísť kompletná do práce.
      
"Nech tu sedia a pracujú. Keď sem neprídu, schôdzu mať nebudú," povedal dnes Fico po tom, ako predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) po dnešných dvoch neúspešných pokusoch o otvorenie schôdze, odložil schôdzu na utorok ráno na deviatu hodinu ráno. Na uznášaniaschopnosť snemovne je potrebných aspoň 76 poslancov.
      
Predseda vlády zdôraznil, že Smer-SD nebude za opozíciu odvolávať vlastného ministra Boreca. "Čo to je za nezmysel? Prečo by sme my mali dávať hlasy a vytvárať podmienky v parlamente na to, aby vylievali vedrá špiny na nášho ministra? Nech prídu 67 do parlamentu, dostanú 10 poslancov Smeru, majú 76 a schôdza v tom okamihu môže byť začatá a môžu vylievať vedrá špiny na ministra Boreca, hoci aj tak nemajú na čo," vyhlásil premiér.
      
Dodal, že na odvolanie ministra spravodlivosti nie je žiadny dôvod, preto považuje návrh opozície za zbytočný a účelový. "Pán Borec je minister, ktorý upokojuje justíciu dovnútra a robí mnoho užitočných krokov, preto návrh na odvolanie nemá žiadne rácio. Je to čisto účelový zámer, ktorým chce opozícia prekryť bordel, ktorý majú medzi sebou," tvrdí Fico. Poukázal na trieštenie pravice, vznik nových strán a platforiem. "Tieto pravicové strany zodpovedajú za totálny rozklad politického systému. Systém sa musí stabilizovať," zdôraznil predseda vlády.
      
Podľa Fica preukazuje opozícia v poslednej dobe "veľmi zaujímavý spôsob práce". Narážal pritom na hlasovania napríklad o Zákonníku práce, ktorý opozícia kritizovala, no na hlasovanie neprišla kompletná. Poukázal aj na registrované partnerstvá, ktoré navrhovala zaviesť SaS, no niektorí jej členovia chýbali.
      
"Opozícia je v absolútnom rozklade a prichádza s návrhmi na odvolanie ministrov a opäť neprišli do parlamentu. My nemáme záujem na odvolávaní ministra Boreca. Uvedomujeme si, že táto schôdza bude musieť raz byť. Ak majú poslanci opozície 67 hlasov, naši 10 poslanci, prvýkrát dokonca 13 hlasovali, mohla byť uznášaniaschopná a schôdza mohla začať. Poslanci opozície sa nemôžu na nič sťažovať. Schôdza mohla byť, keby tu sedeli a pracovali," uviedol Fico. Podľa neho je toto už trvalý problém opozície. "Nielen, že sa rozbíja, ale nie je schopná si ani prísť sem do parlamentu podporovať svoje vlastné návrhy," uzavrel Fico.
      
O odložení schôdze na utorok rozhodol šéf parlamentu Paška po dvoch neúspešných pokusoch o jej otvorenie. V sále bolo pri prezentácii len 69 poslancov, na uznášaniaschopnosť parlamentu je potrebných aspoň 76. Pri prvom pokuse chýbali opozícii desiati poslanci, z vládneho Smeru-SD ich bolo neprítomných až 71. Podobne to bolo aj pri opakovanom pokuse. Martin Fronc (KDH) neúspešne vyzval Pašku, aby prečítal mená ospravedlnených poslancov. Július Brocka zase na Pašku apeloval, aby si členovia Smeru-SD plnili svoje poslanecké povinnosti v NR SR.
      
Opoziční poslanci Borecovi vyčítajú, že za viac ako pol roka neprišiel s koncepciou riešenia neustále sa znižujúceho stavu dôveryhodnosti justície ako celku. Tiež sa sťažujú, že sa od ministra doteraz nedozvedeli, ako chce zabezpečiť prístup k spravodlivosti svojim občanom a zvyšovať vymáhateľnosť práva. Minister Borec tvrdí, že nemá problém s návrhom opozície na jeho odvolanie z funkcie. "Moja ministerská stolička mi neprirástla k zadku," vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu