Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pollák uznal problémy homosexuálov, poslancov vyzval na ich riešenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Homosexuálna menšina na Slovensku má problémy a poslanci by ich mali riešiť, nie sa iba hádať o ideológiách. Myslí si to poslanec NR SR za OĽaNO Peter Pollák.

"Riešme problémy menšín v našej krajine," vyzval poslancov v závere vyše desaťhodinovej diskusie o návrhu SaS na zavedenie registrovaných partnerstiev pre osoby rovnakého pohlavia.

"Žiadna menšina nemôže byť odsúvaná ani diskriminovaná," vyhlásil. Dodal, že v diskusii, ktorá sa začala už v pondelok popoludní (29. 10.), mu chýbala konštruktivita. "Bol to súboj dvoch ideológií. Nie je to dobré ani hodné nás poslancov, ani 21. storočia, ktoré dnes žijeme," poznamenal Pollák. Na poslancov apeloval, aby sa nesnažili vnímať návrh SaS ako snahu zrovnoprávniť zväzok dvoch ľudí s inštitútom manželstva. "Toto je veľmi zlé videnie problému," upozornil.

Svoje si k návrhu povedal aj poslanec OĽaNO Štefan Kuffa. Podľa neho je zákon z dielne SaS protiľudský a poškodí aj samotných homosexuálov. Predkladateľ návrhu Martin Poliačik (SaS) nesúhlasí, tvrdí, že zákon pomôže nielen homosexuálom, ale aj ich rodinám. Opozičným kritikom vyčítal, že pri odmietaní partnerstiev v podstate nemajú riadne argumenty.

O rozsiahlu rozpravu sa postarali výlučne opoziční poslanci z radov SaS, KDH a OĽaNO. Vymieňali si názory na homosexualitu, ale aj na to, ako by hlasoval Ježiš Kristus, keby sedel v pléne Národnej rady SR. Poslanci Smeru-SD sa do slovných prestreliek medzi opozičnými poslancami nezapájali. V rozprave vystúpilo asi 15 poslancov, sledovalo ju len o čosi viac členov zákonodarného zboru. V závere diskusie sedelo v pléne odhadom 20 zákonodarcov.

V diskusii odznelo viacero protichodných názorov. Poliačik si za svoj návrh, názory a dnešné výroky vyslúžil spŕšku kritických reakcií z radov opozície. Najviac ich dostal po tom, ako vyhlásil, že ak by Ježiš Kristus sedel v pléne parlamentu, hlasoval by za registrované partnerstvá.

Väčšina členov klubu OĽaNO ho okamžite vyzývala, aby Ježiša Krista nepoužíval vo svojej argumentácii. Alojz Hlina z OĽaNO pripomenul, že sa ľudia kedysi aj zabíjali, keď sa dohadovali, čo Kristus povedal, a slovenskí poslanci dnes sedia v pléne s človekom, ktorý vie dokonca to, čo by Ježiš urobil. Poliačika zároveň vyzval, aby ho do tejto diskusie neťahal.
      Registrované partnerstvá neboli jediná téma, ktorá rozhádala zástupcov SaS, OĽaNO a KDH. Tejto téme predchádzal návrh na zavedenie bezplatných dobrovoľných sterilizácií opäť od liberálov. Dva dni teda poslanci riešili iba dva liberálne návrhy, k iným témam sa nedostali. Július Brocka z KDH liberálov upozornil, že vďaka ich témam sa darí zakrývať tie dôležitejšie. O oboch návrhoch budú poslanci rozhodovať najskôr v utorok 6. novembra, kedy sa po krátkej prestávke vrátia do svojich lavíc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu