Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nicholsonová: Registrované partnerstvá sú len začiatok, na rad prídu aj adopcie

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia sú podľa poslankyne NR SR Lucie Nicholsonovej začiatok, ale príde čas, keď na rad prídu aj adopcie.

„Nemyslím, že na túto debatu je slovenská spoločnosť pripravená. To je otázka ďalekej budúcnosti, ale som si stopercentne istá, že je pripravená na registrované partnerstvá. Registrované partnerstvá sú aktuálne,“ povedala poslankyňa novinárom.

Podľa Nicholsonovej deväťdesiatpäť percent poslancov NR SR sú spiatočníci a verí, že nereprezentujú slovenskú spoločnosť. „Neverím, že takéto spiatočnícke názory sú vo verejnosti väčšinové,“ povedala po hlasovaní o registrovaných partnerstvách v NR SR. Pri rokovaní o návrhu to nebol podľa nej zákonodarný zbor, ale inkvizičný súd, ktorý išiel niekoho upáliť len preto, že v 21. storočí nastolí tému, ktorá je bežná aj v katolíckych krajinách.
SaS sa podľa Nicholsonovej nevzdá a bude ďalej predkladať návrh o registrovaných partnerstvách. Poslankyňa bola prekvapená, že „Smer hlasoval ako jeden Kolesík a neprekročili svoj tieň, ani tí, ktorí s návrhom SaS súhlasia“.

Partnerstvá osôb rovnakého pohlavia nebudú požívať právnu ochranu, ako to navrhovala SaS. Parlament dnes zamietol návrh zákona o registrovanom partnerstve, podľa ktorého registrovaní partneri mali byť pred zákonom ako navzájom blízke osoby a to nielen z hľadiska občianskeho práva, ale aj trestného, mohli teda napríklad odoprieť výpoveď v neprospech registrovaného partnera. Právnu normu podporilo iba 14 zákonodarcov - šiesti prítomní poslanci za SaS, Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý a Magda Vášáryová (všetci SDKÚ-DS), Jozef Viskupič, Peter Pollák, Mikuláš Huba a Ján Mičovský (všetci OĽaNO) a Rudolf Chmel (Most-Híd). 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu