Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Droba zapózoval s vlajkou "homosexuálov": Prečo za nich bojuje?

Poslanec Juraj Droba v parlamente rozvinul dúhovú vlajku Zobraziť galériu (2)
Poslanec Juraj Droba v parlamente rozvinul dúhovú vlajku (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Parlamentom sa v posledných dňoch otriasala búrlivá debata o registrovaných partnerstvách osôb rovnakého pohlavia a sterilizácií. Poslanci sa nevyhli urážkam a osobným útokom. Jeden z predkladateľov zákona poslanec SaS Juraj Droba bol sám terčom konfliktu. Prezradil nám, prečo bojuje za práva homosexuálov a aký je jeho skutočný vzťah k nim.

1. Prečo predkladáte zákon o registrovaných partnerstvách práve teraz?

Pre nás je predloženie takéhoto zákona logický krok. Je to totiž jeden z našich predvolebných sľubov, ktorý sa snažíme splniť. Minulé volebné obdobie sa nám tento bod nepodarilo presadiť do programového vyhlásenia. Ale teraz, keď sme v opozícií nemáme vôbec ničím zviazané ruky, takže bojujeme za zrovnoprávnenie našich dlhodobo diskriminovaných spoluobčanov.

2. Bude podľa Vás tento zákon úspešný? Posunú ho poslanci do druhého čítania?

Súdiac podľa vývoja rozpravy si nemyslím, že dopadne úspešne.

3. Dalo by sa povedať, že ste sklamaný z rozpravy, ale ste takýto vývoj predpokladali?

Čakal som trošku väčšiu vecnosť a menej hulvátstva a neslušnosti, od kolegov, ktorí sa pasujú za nositeľov morálky.

4. Ako teda vidíte osud tejto témy?

Predloženie zákona o registrovaných partnerstvách považujem za prvý krok k tomu, aby bolo naše úsilie v konečnom dôsledku úspešné. Strana SMER  o sebe tvrdí, že je sociálnou demokraciou. Zrovnoprávnenie menšín, vrátane lesieb a gejov, je jednou zo štandardných tém eurosocialistov. Je len otázkou času, kedy sa témou bude musieť zaoberať aj SMER a som veľmi zvedavý, ako sa s ňou vysporiada. Som hrdý na prácu europoslankyne strany SMER Moniky Flašíkovej-Beňovej v tejto téme na pôde Európskeho parlamentu. Vidím, že aj v tejto strane sú ľudia, ktorí rozmýšľajú a cítia rovnako ako ja.

Poslanec Droba zladil s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

5.  Ako vnímate včerajší incident pri Vašom vystúpení v rozprave, keď Vám poslanec Štefan Kuffa z OĽaNO chcel strhnúť dúhovú vlajku?

Vlajku som v parlamente vytiahol preto, lebo som to považoval za spávnu vec. Dúha je pre mňa symbolom rôznorodosti a tolerancie. Bolo to moje osobné vyjadrenie solidarity s komunitou LGBT na Slovensku. Predpokladal som, že sa to môže niekomu nepáčiť, ale takú šialenú reakciu som naozaj nečakal.

6. Prečo sa tak veľmi angažujete v tejto téme? Týka sa Vás osobne?

Mrzí ma, keď sa porušujú ľudské práva, mrzí ma, keď je Slovensko na dúhovej mape Európy na jednom z posledných miest, keď aj tradične kresťanské krajiny, ako Španielsko, Portugalsko, či Rakúsko sú na tom v oblasti ľudských práv oveľa lepšie ako my. A to nehovorím o krajinách ako Švédsko, Nemecko, alebo Veľká Británia. Registrované partnerstvá či manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú tam bežnou záležitosťou už desaťročia.

7. Máte v tejto komunite veľa známych?

Medzi homosexuálmi mám niekoľko dobrých kamarátov a mnoho známych.

8. Mali ste niekedy sexuálnu skúsenosť s osobou rovnakého pohlavia?

NIe, Ak by to vo mne bolo, už by sa to v mojom veku bolo dávno prejavilo. To však nič nemení na veci, že medzi nami žijú ľudia, ktorým nie sú dopriate rovnaké práva ako väčšinovej populácií a preto sa snažím zmeniť to.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu