Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

OĽaNO: Nechceme, aby zákon chránil postavenie LGBTI ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Richard Vašečka a Branislav Škripek odmietajú zmenu v návrhu novely Trestného zákona, ktorou je doplnenie osobitného motívu trestného činu o trestný čin spáchaný z dôvodu nenávisti pre sexuálnu orientáciu.

Osobitným motívom je napríklad spáchanie trestného činu z národnostnej, etnickej alebo rasovej nenávisti alebo nenávisti z dôvodu farby pleti. Zmenou zákona by sa osobitný motív rozšíril aj o trestný čin spáchaný z nenávisti pre sexuálnu orientáciu. Ak by návrh v parlamente prešiel, páchatelia trestných činov z osobitného motívu nenávisti pre sexuálnu orientáciu by dostávali prísnejší trest a pri vyšetrovaní týchto trestných činov by bolo možné nasadiť agenta alebo odpočúvať telefóny.

Vašečka so Škripekom chcú predložiť v druhom čítaní pozmeňujúci návrh, ktorým chcú tento bod z návrhu zákona vypustiť. Podľa vyjadrenia, ktoré poskytli, im prekáža rozširovanie osobitných motívov bez spoločenskej diskusie a tiež citlivosť takejto úpravy zákona z pohľadu demokracie a slobody prejavu.

"Obávam sa, že motív nenávisti pre sexuálnu orientáciu bude v budúcnosti ľahko zneužiteľný na obmedzenie slobody prejavu, napríklad kriminalizovaním názorov odmietajúcich uznať iné sexuálne orientácie za normálne alebo nesúhlas s verejným homosexuálnym správaním. Tiež je táto otázka citlivá z pohľadu demokracie a slobody prejavu,“ uviedol Vašečka. Škripek zasa vidí problém v možnej kriminalizácii názorov a presvedčenia jednotlivcov v spoločnosti.

"Odmietam nenávisť, ale určite chceme vytvoriť bezpečný priestor na to, aby každý rodič mohol otvorene vyjadrovať svoj nesúhlas s prejavmi inak orientovaných jedincov,“ povedal Škripek.

Návrh novely Trestného zákona podporili na prvom úvodnom zasadnutí členovia nového výboru pre práva lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí. Nový výbor pôsobí pod Radou pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Na úvodnom stretnutí členovia výboru, ktorému predsedá minister spravodlivosti Tomáš Borec, plánovanú novelu privítali.

V predloženej právnej úprave sa osobitná pozornosť venuje práve ľuďom s neheterosexuálnou orientáciou. schválenie návrhu by znamenalo, že ak sa páchateľ dopustí trestného činu z osobitného motívu, zákon pri určených skutkových podstatách počíta s uložením prísnejšieho trestu. Napríklad pri ublížení na zdraví sa namiesto základnej trestnej sadzby šesť mesiacov až dva roky použije trestná sadzba jeden až tri roky. Osobitným motívom je napríklad spáchanie trestného činu z národnostnej, etnickej alebo rasovej nenávisti alebo nenávisti z dôvodu farby pleti.

Po novom sa osobitný motív rozširuje aj o trestný čin spáchaný z nenávisti pre sexuálnu orientáciu. Takáto zmena je podľa rezortu spravodlivosti dôležitá aj z hľadiska prevencie, pretože aj trestný čin spáchaný z takéhoto osobitného motívu sa zaraďuje medzi trestné činy extrémizmu. Na ich odhaľovanie by malo byť možné použiť so súhlasom súdu aj odpočúvanie, respektíve nasadenie policajného agenta. Tieto prostriedky pre odhaľovanie extrémizmu by mala povoliť novela Trestného poriadku, ktorá je súčasťou novely Trestného zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu