Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Minister Glváč získal certifikát pre stupeň "prísne tajné"

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) absolvoval zhruba pol roka po nástupe do vládnej funkcie bezpečnostnú previerku. Národný bezpečnostný úrad mu ju vydal 8. októbra pre stupeň utajenia "prísne tajné". Pre TASR to uviedla hovorkyňa silového rezortu Martina Balleková.

Takýto stupeň utajenia mu podľa platnej legislatívy umožňuje prístup k informácii, s ktorou by neoprávnená manipulácia mohla vážne ohroziť zachovanie ústavnosti, či spôsobiť vznik nenahraditeľnej a vážnej škody v oblasti obrany. Balleková pripomenula, že v súlade so zákonom o ochrane utajovaných skutočností je minister obrany osobou s osobitným postavením. V praxi to znamená, že je oprávnený oboznamovať sa s národnými utajovanými skutočnosťami v plnom rozsahu, aj keby o bezpečnostnú previerku nepožiadal.

"Taktiež bol ministrovi vydaný dlhodobý certifikát o bezpečnostnej previerke NATO pre stupeň utajenia 'Cosmic top secret' a dlhodobý certifikát o bezpečnostnej previerke EÚ pre stupeň utajenia 'Top secret," doplnila hovorkyňa ministerstva obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu