Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico rešpektuje verdikt ÚS a počká na rozhodnutie prezidenta

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico rešpektuje dnešné rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý povedal, že prezident Slovenskej republiky je povinný zaoberať sa návrhom Národnej rady SR na vymenovanie generálneho prokurátora.

"Predseda vlády SR tak ako v iných prípadoch aj v tomto rešpektuje verdikt Ústavného súdu SR a počká na rozhodnutie prezidenta SR," poskytol reakciu premiéra riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš. Prezident Ivan Gašparovič sa k výkladu Ústavného súdu vyjadrí až po návrate z oficiálnej návštevy v Dánskom kráľovstve, povedal hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

Ústavný súd dnes rozhodol, že prezident musí v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade SR, že kandidáta nevymenuje.

Nevymenovať kandidáta môže prezident len ak nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie alebo pre závažnú skutočnosť vzťahujúcu sa na kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť vrcholným predstaviteľom, uvádza sa v rozhodnutí ústavného súdu. Podľa rozhodnutia "prezident uvedie dôvody nevymenovania, pričom tieto nesmú byť svojvoľné."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu